Станом на 01 жовтня субсидію в області отримують 44453 сім’ї, на загальну суму 286013,3 тис. грн. 

Розглянемо деякі питання, які хвилюють громадян при оформленні субсидії:

1. Які документи необхідно надати для призначення субсидії?

Для призначення житлової субсидії громадянин, особа якого посвідчується паспортом або іншим документом, подає структурному підрозділу з питань соціального захисту населення за зареєстрованим місцем проживання (орендарі, внутрішньо переміщені особи - за фактичним місцем проживання):

Фото без опису

- заяву про призначення та надання житлової субсидії у грошовій формі;
- декларацію про доходи і витрати осіб, які звернулися за призначенням житлової субсидії;
- довідки про доходи - у разі зазначення в декларації доходів, інформація про які відсутня у ДПС, Пенсійному фонді України, фондах соціального страхування;
- копію договору про реструктуризацію заборгованості з оплати житлово-комунальних послуг (у разі наявності);
- договір наймання (оренди) житла (у разі наявності).

2. Якщо родина має заборгованість по оплаті за житлово-комунальні послуги, чи може вона розраховувати на призначення субсидії?

Житлова субсидія не призначається, якщо структурним підрозділом з питань соціального захисту населення отримано інформацію про наявність простроченої понад три місяці (на дату надання такої інформації) заборгованості з оплати житлово-комунальних послуг, витрат на управління багатоквартирним будинком, строк позовної давності якої не минув і загальна сума якої перевищує 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (17*20=340грн.) на день звернення за призначенням житлової субсидії.

 

3. Чи існує можливість отримати субсидію за наявної в родині заборгованості з оплати житлово-комунальних послуг?

Так, за наявності заборгованості житлову субсидію може бути призначено на наступний період за рішенням комісії. Рішення про призначення (відмову в призначенні) житлової субсидії в таких випадках приймається комісією на підставі акта обстеження матеріально-побутових умов домогосподарства.

Крім того, існує механізм реструктуризації заборгованості споживачів з оплати житлово-комунальних послуг на підставі укладеного договору з надавачами цих послуг.

4. Чи є конкретно визначений відсоток платежу за оплату житлово-комунальних послуг, який повинні сплачувати громадяни?

Вже тривалий час субсидія виплачується готівкою на руки отримувачам. Тому, кожний отримувач субсидії, отримавши кошти з призначеної допомоги, самостійно сплачує за житво-комунальні послуги в повному обсязі. 

!!!Звертаємо увагу, що громадянам, яким було призначено зазначений вид допомоги з початком опалювального сезону буде автоматично розраховано субсидію на опалювальний сезон