В зв`язку з виникненням захворювання птиці на грип в домогосподарствах громадян села Кандибине, Новоодеського району, Миколаївської області, що підтверджено результатами досліджень патологічного ( біологічного ) матеріалу від 04.12.2020  № 003764 п.м./20 випробувального центру Одеської регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби.

Новобузьке міжрайонне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області доводе до відома населення про заходи біобезпеки, ізольованого утримання птиці (особисто водоплавної) в особистих підсобних господарствах, необхідно інформувати спеціалістів ветеринарної медицини про всі випадки загибелі птиці, або невластиву їм поведінку.

Шановні громадяни! Не купуйте сире м’ясо птиці та яйця в місцях де неможливо провести ветеринарно-санітарну експертизу.

Джерело інфекції – хвора і перехворіла на грип дика перелітна та синантропна (ворони, шпаки, голуби, горобці та ін.) птиця. Вірус передається повітряно-крапельним шляхом з питною водою, яйцями, пір’ям, боєнськими відходами та інвентарем. Інкубаційний період хвороби 2-7 днів, тривалість хвороби 2-25 днів, смертність до 90 % всього наявного поголів’я птиці.      

Хвороба проявляється хрипами, посинінням слизових оболонок, гребеня, сережок, набряком голови, діареєю, появляються манежні рухи.

Власникам птиці необхідно - не дозволяйте домашній птиці контактувати з дикою та синантропною птицею, закривши її в пташниках, хлівах і на подвір’ї.

 

Відділ безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Новобузького міжрайонного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області.