8 лютого в Києві стартував Всеукраїнський форум «Україна 30. Коронавірус: виклики та відповіді». В другий день зібрання, який був присвячений обговоренню викликів та перспектив 2021 року, про стратегію Уряду щодо боротьби з коронавірусом, а також про ключові пріоритети в економіці на рік поточний розповів Прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

Кабінет Міністрів України, наголосив Денис Шмигаль, має три основні вектори стратегії боротьби з коронавірусом. Перше – це подальше посилення спроможності медичної системи. Друге – це ефективні карантинні заходи. Третє – це вакцинація, яка почнеться вже в лютому із щеплення медичних працівників.

Фото без опису

Пріоритет 2021-го, підкреслив очільник Уряду, буде робота над відновленням економіки. Адже, торік було здійснено багато антикризових кроків. Це і програма «5-7-9», і збільшення інвестицій в інфраструктурні проєкти, і безпрецедентні прямі виплати людям та бізнесу. У 2021 році ці програми будуть продовжені. А також буде запущено низку довгострокових економічних реформ. Так Денис Шмигаль звернув увагу на важливість подальшої реалізації державно-приватного партнерства та початок будівництва перших концесійних автобанів.

Також цього року Україна обов’язково повинна дати старт створенню Фондового ринку, а також накопичувальної пенсійної системи. Це довготривалі проєкти, але вони потрібні країні вже зараз, акцентував Денис Шмигаль. Так само це стосується і програми збільшення власного видобутку газу. Підписані Урядом 8 угод про розподіл продукції в перспективі декількох років мають забезпечити енергетичну самодостатність України.

Що стосується безпосередньо протидії поширенню коронавірусу велике значення має тісна співпраця місцевої влади, обласних державних адміністрацій і центральних органів влади. Значна частина відповідальності лежить саме на місцевому керівництві, заявив заступник керівника Офісу Президента України Кирило Тимошенко. За його словами, завдяки постійній координації Офісу Президента, МОЗ та очільників облдержадміністрацій вдається тримати під контролем кількість вільних ліжок у медзакладах у регіонах та розуміти динаміку захворюваності.

Поряд із кількістю місць для хворих на коронавірус поставало питання їхнього забезпечення киснем. Фактично за сім тижнів вдалося додати 35 тисяч кисневих точок.

Зі свого боку заступник міністра охорони здоров’я – головний державний санітарний лікар України Віктор Ляшко зазначив, що найближчим часом буде запропоновано нову методику поділу зон епідемічної небезпеки. Зокрема, існуватимуть чіткі «маячки» щодо того, де ситуація дестабілізується й потрібно вживати додаткових заходів. Ключовим показником у запропонованій методиці адаптивного карантину має стати спроможність системи охорони здоров’я надати допомогу всім, хто її потребує.