Міжнародні організації

Окрім допомоги на проживання внутрішньо переміщені особи також можуть розраховувати інші види підтримки, зокрема у вигляді грошових виплат від міжнародних організацій.

Так. Кабінетом Міністрів України прийнято:

1. Постанову від 15 квітня 2022 р. № 446 «Про реалізацію спільного з Всесвітньою продовольчою програмою ООН проекту щодо додаткових заходів із соціальної підтримки внутрішньо переміщених осіб». В рамках реалізації проекту право на виплату додаткової грошової допомоги за рахунок коштів Всесвітньої продовольчої програми ООН мають внутрішньо переміщені особи, які перебувають на обліку як платники єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування на території адміністративно-територіальної одиниці, на якій проводяться бойові дії та відомості про яких включено до Єдиної інформаційної бази даних про внутрішньо переміщених осіб.

Виплата допомоги в рамках реалізації проекту здійснюється додатково без подання окремого звернення внутрішньо переміщеною особою на підставі відомостей, що містяться в Єдиній інформаційній базі даних про внутрішньо переміщених осіб, незалежно від отримання особою інших видів допомоги, зокрема виплати допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам.

Для отримання допомоги Міністерство соціальної політики формує і передає Всесвітній продовольчій програмі ООН перелік внутрішньо переміщених осіб взаємоузгоджених вразливих категорій, відомості про яких включено до Єдиної інформаційної бази даних про внутрішньо переміщених осіб за черговістю дати включення відповідної інформації про таких осіб до Єдиної бази даних.

До переліку вноситься така інформація про внутрішньо переміщену особу:

прізвище, ім’я та по батькові (за наявності);

дата народження;

реєстраційний номер облікової картки платника податків або серія та номер паспорта (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та офіційно повідомили про це відповідному контролюючому органу і мають відмітку у паспорті);

останнє задеклароване/зареєстроване місце проживання (область та район);

кількість переміщених членів домогосподарства;

контактний номер мобільного телефону.

Всесвітньою продовольчою програмою ООН надсилається повідомлення на контактний номер мобільного телефону з підтверджуючим кодом та інформацією про те, як отримати грошовий переказ.

Виплата допомоги здійснюється щомісяця протягом трьох місяців через систему Міжнародних грошових переказів Western Union на території України, та через будь-якого іншого постачальника фінансових послуг, з яким у Всесвітньої продовольчої програми ООН укладено угоду, шляхом надсилання грошового переказу внутрішньо переміщеній особі.

Виплата допомоги здійснюється в розмірі 2220 гривень на кожного члена домогосподарства на місяць, але не більш як для трьох осіб.

2. Постанову Кабінету Міністрів України від 26.04.2022 № 487 «Про реалізацію спільного з Місією Міжнародного Комітету Червоного Хреста в Україні та Товариством Червоного Хреста України проекту щодо додаткових заходів із соціальної підтримки окремих категорій населення». В рамках реалізації проекту право на виплату додаткової грошової допомоги за рахунок коштів Місії Міжнародного Комітету Червоного Хреста в Україні та Товариства Червоного Хреста України мають окремі категорії населення, зокрема із числа внутрішньо переміщених осіб, які перебувають на обліку як платники єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування на території адміністративно-територіальної одиниці, на якій проводяться бойові дії та відомості про яких включено до Єдиної інформаційної бази даних про внутрішньо переміщених осіб.

Виплата допомоги в рамках реалізації проекту здійснюється додатково незалежно від отримання інших видів допомоги, зокрема виплати допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам.

Для отримання допомоги Міністерство соціальної політики формує і передає Місії Міжнародного Комітету Червоного Хреста в Україні або Товариству Червоного Хреста України перелік отримувачів взаємоузгоджених вразливих категорій, відомості про яких містяться в інформаційних базах даних Міністерства соціальної політики, зокрема Єдиній інформаційній базі даних про внутрішньо переміщених осіб, або осіб, які подали заявку на отримання допомоги шляхом заповнення форми на інформаційній платформі “єДопомога” (edopomoga.gov.ua).

За результатами розгляду інформації про отримувачів Місія Міжнародного Комітету Червоного Хреста в Україні або Товариство Червоного Хреста України на підставі проведеної внутрішньої перевірки на контактний номер мобільного телефону отримувача надсилають повідомлення про прийняте рішення щодо виплати допомоги

Виплата допомоги здійснюється в розмірі 2500 гривень на кожного отримувача на місяць. Мінімальний строк надання допомоги становить один місяць з можливістю подальшого збільшення тривалості надання допомоги та перегляду критеріїв з огляду на потреби та наявність необхідного фінансування.

3. Постанову Кабінету Міністрів України від 05.04.2022 № 405 «Про реалізацію спільного з Міжнародним надзвичайним фондом допомоги дітям при Організації Об’єднаних Націй (ЮНІСЕФ) проекту щодо додаткових заходів соціальної підтримки найбільш вразливих категорій населення». В рамках реалізації проекту право на виплату додаткової грошової допомоги за рахунок коштів ЮНІСЕФ мають такі категорії населення:

- сім’ї, до складу яких входять троє і більше дітей, з яких не менш як одна дитина не досягла двох років;

- сім’ї, до складу яких входять двоє і більше дітей, з яких не менш як одна дитина має інвалідність.

Виплата допомоги в рамках реалізації проекту здійснюється додатково незалежно від отримання особами інших видів допомоги, зокрема виплати допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам.

Для отримання допомоги один з повнолітніх членів сім’ї, яка належить до визначених категорій, подає заявку на отримання допомоги шляхом заповнення форми на отримання допомоги на офіційному веб-сайті ЮНІСЕФ (register.unicef.org). Після забезпечення технічної можливості заявка на отримання допомоги подається за допомогою засобів Єдиного державного вебпорталу електронних послуг, зокрема з використанням мобільного додатка Порталу Дія.

У заявці зазначається інформація про всіх членів сім’ї, до якої додається документальне підтвердження належності сім’ї до визначених категорій та номер банківського рахунка (за стандартом IBAN) заявника для виплати допомоги.

За результатами розгляду ЮНІСЕФ поданої заявки та перевірки достовірності зазначеної в ній інформації, зокрема щодо належності сім’ї до визначених категорій, на контактний номер телефону надсилається повідомлення про прийняте рішення щодо виплати допомоги.

Виплата допомоги здійснюється в розмірі 2220 гривень на кожного члена сім’ї на місяць, але не більш як для п’ятьох осіб. Виплата допомоги здійснюється одноразово одним платежем із розрахунку на три місяці.

4. Постанову Кабінету Міністрів України від 15.04.2022 № 445 «Про реалізацію спільного з Управлінням Верховного комісара ООН у справах біженців проекту щодо додаткових заходів із соціальної підтримки внутрішньо переміщених осіб». В рамках реалізації проекту право на виплату додаткової грошової допомоги за рахунок коштів Управління Верховного комісара ООН у справах біженців мають внутрішньо переміщені особи, які перебувають на обліку як платники єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування на території адміністративно-територіальної одиниці, на якій проводяться бойові дії та відомості про яких включено до Єдиної інформаційної бази даних про внутрішньо переміщених осіб.

Виплата допомоги в рамках реалізації проекту здійснюється додатково без подання окремого звернення внутрішньо переміщеною особою на підставі відомостей, що містяться в Єдиній інформаційній базі даних про внутрішньо переміщених осіб, незалежно від отримання особою інших видів допомоги, зокрема виплати допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам.

Для отримання допомоги Міністерство соціальної політики формує і передає Управлінню Верховного комісара ООН у справах біженців перелік внутрішньо переміщених осіб взаємоузгоджених вразливих категорій, відомості про яких включено до Єдиної інформаційної бази даних про внутрішньо переміщених осіб.

До переліку вноситься така інформація про внутрішньо переміщену особу:

прізвище, ім’я та по батькові (за наявності);

реєстраційний номер облікової картки платника податків або серія та номер паспорта (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та офіційно повідомили про це відповідному контролюючому органу і мають відмітку у паспорті);

останнє задеклароване/зареєстроване місце проживання (область та район);

місце, куди перемістилася особа (область та район);

кількість переміщених членів домогосподарства;

номер банківського рахунка (за стандартом IBAN);

контактний номер мобільного телефону.

За результатами розгляду інформації про внутрішньо переміщену особу Управління Верховного комісара ООН у справах біженців на підставі проведеної внутрішньої перевірки на контактний номер мобільного телефону надсилається повідомлення про прийняте рішення щодо виплати допомоги.

Виплата допомоги здійснюється в розмірі 2220 гривень на кожного члена сім’ї на місяць. Виплата допомоги здійснюється щомісяця протягом не менше ніж трьох місяців шляхом зарахування коштів на банківський рахунок внутрішньо переміщеної особи;

Звертаємо увагу, розмір отриманої міжнародної допомоги та допомоги на проживання внутрішньо переміщеної особи не враховується під час обчислення сукупного доходу домогосподарства для всіх видів соціальної допомоги, що надаються відповідно до законодавства, та не включається до розрахунку загального місячного (річного) оподатковуваного доходу відповідно до підпункту 165.1.1 пункту 165.1 статті 165 Податкового кодексу України.