Фото без опису

Шоколад, печиво, мармелад, варення - як часто ми даємо дітям ці та інші солодощі. Звичайно, це не дуже корисно, але смачно.

          Денна норма споживання цукру для дитини становить для дітей віком 4-7 років 7,5 гр. на сніданок,10 гр. на обід та 7,5гр на вечерю, дітям до 3 років споживання цукру не дозволяється. Пам'ятайте, що цукор є в будь-яких солодощах. Не має значення, отримає дитина його у вигляді солодкого чаю, марципану, зефіру або варення.

   Отже, зараз разом розберемося, які солодощі нешкідливі, які небезпечні, а які навіть корисні.

                                          Корисні солодощі

    Ягоди, фрукти, сухофрукти. Ягоди і фрукти містять вітаміни, мінеральні солі, корисні речовини. Але головне, вони - джерело клітковини. Коли цукор надходить в наш організм, у крові підвищується рівень глюкози. Щоб її «розтягнути» по клітинам, організм виробить велику кількість інсуліну. А тривале перебування глюкози в крові шкодить судинам. Та, що не пройшла переробку (була витрачена на фізичну або інтелектуальну роботу), обробляється інсуліном і перетворюється в жир, організм складує її «про запас».

    Клітковина не дає рівню глюкози різко підвищуватися в крові. Вона підвищує його поступово і видає енергію «порційно». Як правило, дитина встигає її витратити. Тому солодощі, в яких присутня клітковина - це добре.

   Дитині у віці 7-18 років слід їсти 250-300 грам фруктів в день. Цього достатньо щоб дати їй норму клітковини. Найбільше її міститься у фруктах з шкіркою: маракуйї, грушах, абрикосах, персиках, а також в малині. Із сухофруктів багаті клітковиною сушені банани, фініки та курага.

   Халва, нуга, марципан. У цих солодощах присутні горіхи. Вони багаті білком, клітковиною, мінеральними солями. Тому вони корисніші, ніж просто цукор або варення. Однак необхідно пам'ятати, що горіхи часто є сильним алергеном.

      Мармелад, зефір, пастила. У цих солодощах міститься пектин. Це та ж клітковина, яка, як ви вже знаєте, затримує швидке всмоктування цукру. Крім того, клітковина добре очищає шлунково-кишковий тракт. Тому поряд з цукром наша дитина отримує і корисні компоненти. Але в складі мармеладу, зефіру і пастили повинно міститися мало емульгаторів, стабілізаторів і не повинно бути трансжирів. Як і в халві, нугі і марципані, про які написано вище.

   Чим небезпечні трансжири? Їх отримують, пропускаючи рідке рослинне масло через водень, приєднуючи молекулу водню. У цей момент корисний рослинний жир стає твердим трансжиром, який намагається вбудуватися в мембрани клітин, змінюючи їх склад. В результаті збиваються обмінні процеси.

   Вівсяне печиво. Ці солодощі корисні дітям, якщо містять овес (це та ж клітковина). Але уважно читайте склад продукту на упаковці. Якщо вівсяне печиво не містить в складі трансжирів - можна сміливо давати його дитині в якості самого корисного виду печива.

                                       Нешкідливі солодощі

      Це відносно нешкідливі солодощі. По суті - просто переварений цукор. Звичайно, в ньому немає вітамінів, але зате є трохи клітковини. Якщо варення якісне, домашнє, зварене бабусею - в ньому немає барвників, ароматизаторів та інших шкідливих речовин. Таке варення дитині можна дати декілька чайних ложок в день, наприклад, до сирної запіканки або каші. Пам'ятайте, що ці ласощі також входить в ті 25 грам цукру, про які вище написано.

    У складі хорошого купленого варення - фруктове желе, агар-агар і трохи цукрового сиропу. Більше там нічого бути не повинно.

  Молочний шоколад у плитках. Какао-боби містять кофеїн, який не рекомендований дітям. Однак, якщо шоколад якісний і натуральний, у його складі какао-масло, а не замінники, можна давати дитині 25 грам в день. Не рекомендується давати шоколад дітям молодше 7 років. 25 грамів шоколаду в день можна з семирічного віку. І зверніть увагу - в складі хорошого шоколаду не повинно бути замінника какао масла. Оскільки в ньому можуть бути трансжири.

    Мед. Цей солодкий продукт безумовно корисний при застуді. Однак не варто ним захоплюватися щодня, оскільки у меді багато вуглеводів і немає клітковини. Крім того, він також є продуктом-алергеном. Не варто давати дитині більше 2 чайних ложок меду на добу. У них міститься приблизно 10 грам цукру. Якщо зловживати продуктом, у дитини може з'явитися алергія.

                                                Шкідливі солодощі

   Куплені вафлі. У приготованих промисловим способом вафлях є трансжири і пальмова олія. Останнє є атерогенним продуктом, тобто його вживання може призвести до атеросклерозу. Звичайно, це небезпечніше для дорослих, ніж для дітей. Однак в раціоні дитини продукти, що містять пальмову олію, теж краще обмежити. Пальмова олія виводить кальцій, формуючи в кишечнику нерозчинні конгломерати, які перешкоджають засвоєнню кальцію.

   Торти і тістечка з кремом. Ці солодощі також небезпечні через вміст пальмової олії. Її додають у різні кондитерські вироби, торти, креми. Вона дозволяє продукту довше зберігатися і надає приємні смакові якості.

     Пончики. Пончики небезпечні через трансжири. Їх містять всі «смажені» ласощі. Такі продукти слід категорично виключити з дитячого харчування. Смажені пончики небезпечні через канцерогени, на яких їх готують. Вони з'являються із-за термічної обробки рослинного жиру. Кондитерські пончики - джерело трансжирів.

    Шоколадні пасти. У пастах великий відсоток жиру, багато шкідливих емульгаторів, стабілізаторів, окислювачів, а тому їх потрібно вживати вкрай рідко. Шоколадна глазур і сліди горіхів можуть спровокувати у дітей алергію.

     Льодяники на паличці, жувальні цукерки. Всі кондитерські вироби, які мають яскравий колір і запах, наприклад, запах полуниці або малини - шкідливі для дитини, оскільки містять штучні ароматизатори та барвники. У складі льодяників на паличці є емульгатори і барвники. Вони часто провокують розвиток алергічних реакцій. Крім того, вони руйнують емаль зубів.

    Шоколадні батончики. Як би не хвалив виробник свої продукти, у складі шоколадних батончиків зазвичай присутні численні барвники, ароматизатори, стабілізатори. Краще від такої покупки утриматися. Звертайте увагу на запах і колір кондитерського виробу. Якщо пахне «хімією» - не беріть. Чим натуральніші цукерки, батончики та інші солодощі - тим вони корисніші.

      Дітям старше 7 років цей смаколик можна давати  не більше 25 грам в день. Якщо зловживати шоколадними батончиками, дитина може отримати алергію, ожиріння, цукровий діабет.

   Глазуровані сирки. Продукт не дієтичний і не дитячий. У глазурованих сирках міститься 25% жиру на 100 грамів продукту. У складі можуть бути і трансжири. Це справжня бомба з цукру і жиру невідомого походження! Якщо дитина буде вживати багато сирків, вона може «заробити» алергію, ожиріння, цукровий діабет.

     Говоріть і пояснюйте дитині, що будь-який продукт потрібно їсти в міру, навіть якщо він дуже-дуже смачний!

 

Джерело інформації: https://dity.in.ua/statti/kharchuvannya-ditey/solodoschi-dlya-ditey-sami-shkidlivi-i-sami-korisni-produkti

 

 

                                                                             Баштанське районне управління

                                                                                            Головного управління

                                                                                          Держпродспоживслужби

                                                                                         в Миколаївській області