Фото без опису

     7 червня, на чолі  з начальником Баштанської РВА Владиславом Дмитрівом проведена районна комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. Було прийнято декілька важливих рішень, яких наразі потрібно дотримуватися у ситуації, що склалася через підрив дамби Каховської ГЕС. Одне з них – заборона ловити та продавати рибу.

      Другу добу на території Снігурівської та Горохівської громад спостерігається мор риби, що стався через стрімке падіння рівня води.  Щоб не допустити розповсюдження інфекційних захворювань повністю заборонено вилов та продаж риби на 10-денний термін. Рекомендації мешканцям будь-яких територій поки що взагалі утриматися від придбання та вживання у їжу свіжовиловленої риби, адже деякі несвідомі мешканці вже почали реалізацію мертвої риби. Вживання такої риби небезпечне,  оскільки є загроза захворіти на ботулізм.

    Ботулізм — це важке харчове отруєння, зумовлене споживанням продуктів, що містять ботулотоксин; який виробляється бактеріями Clostridium botulinum-мікроорганізмами,  які сприяють виникненню хвороби. Бактерії містять одну з найсильніших у природі отрут – ботулотоксин. Цей токсин не руйнує продукти, його не можна визначити за кольором або смаком. Смертельна доза ботулотоксину для людини складає усього лише 0,3 мкг.Тому ботулізм хоч і є дуже рідкісним, але надзвичайно небезпечним для життя захворюванням, яке уражає нервову систему (нерви, головний і спинний мозок) і викликає параліч (м’язова слабкість).

     Збудник захворювання- клостридія, постійно існує в ґрунті, він утворює спори, надзвичайно стійкі до впливу хімічних і фізичних факторів (витримують кип’ятіння протягом 5 годин, гинуть при температурі 1200 С через 30 хвилин).

    Зараження людини ботулізмом відбувається під час вживання продуктів тваринного і рослинного походження, забруднених клостридіями. У зоні ризику – в'ялена, копчена та солона риба, гриби домашнього консервування, м'ясні та рибні консерви і домашня ковбаса. В Україні випадки ботулізму спричинені, в основному, споживанням в'яленої риби. Найчастіше збудник ботулізму в риб’ячих нутрощах, з яких токсин і проникає у м’ясо. Тому найнебезпечніше вживати м’ясо саме біля ребер та ікру, адже ці частини можуть бути найбільше уражені інфекцією.

    Характерно, що спори клостридій знаходяться в зараженому продукті не рівномірно, а зосереджені у визначених ділянках. Тому з однієї банки або одну  і ту ж копчену рибу може їсти вся сім’я, а захворіти можуть лише один або кілька людей, які споживають в їжу ті ділянки продукту, в яких були спори збудника та ботулінічний токсин.

      Більшість людей повністю одужує після лікування при вчасному зверненні за медичною допомогою, але параліч може поширитися на м’язи, які контролюють дихання, що може призвести до летального результату приблизно в 5-10% випадків.

      Симптоми ботулізму  можуть з'явитися як через кілька годин після вживання, так і через 10 днів. Симптоматика розвивається зверху вниз. Людина починає погано бачити, двоїться в очах, не може читати дрібний шрифт, виникає сухість сльозових оболонок, а далі інші симптоми – м'язова слабкість, зникнення рефлексів аж до дихальних розладів. При перших проявах хвороби також відмічаються такі клінічні прояви, як нудота, блювота, шлункові спазми, діарея або закреп, в подальшому виникає параліч, який поширюється по тілу від голови до ніг. Про ураження нервової системи при ботулізмі свідчать такі симптоми, як : опущені повіки; слабкість м'язів обличчя,труднощі з ковтанням, невиразна мова. У дітей раннього віку можуть відмічатись слабкий плач, зниження апетиту, а також гострий біль у області голови, шиї та кінцівок.

Лікування ботулізму

При появі перших симптомів захворювання необхідно негайно звернутись до лікаря.

Спосіб лікування залежить від типу ботулізму, але зазвичай спрямований на:

- нейтралізацію токсинів за допомогою ін'єкцій спеціальних антитоксинів або антитіл;

- підтримку функцій організму, таких як дихання, до одужання.

Лікування не зменшить проявів ураження нервової системи, зумовлених токсином, але зупинить його прогресування.

 

Будьте обережні! Не наражайтеся на небезпеку!

Пам’ятайте: хворобу легше попередити, ніж лікувати. Будь-яке отруєння не проходить безслідно. Бережіть своє здоров’я і здоров’я близьких, а особливо дітей.

Використані джерела: https://rubryka.com/;  https://medicover.ua

Баштанське районне управління

Головного управління

 Держпродспоживслужби

в Миколаївській області