Найперше не панікуйте!

Якщо ви не поверталися з-за кордону в останні тижні і не були у контакті з людиною, у якої діагностований коронавірус, скоріш за все, у вас звичайне ГРВІ. 

Загальні рекомендації з профілактики прості: частіше мийте руки або обробляйте їх дезінфікуючими засобами; під час кашлю та чхання прикривайте рот і ніс паперовою хустинкою; уникайте тісного контакту з усіма, хто має гарячку та кашель; не споживайте сирих чи недостатньо термічно оброблених продуктів тваринного походження.

Які симптоми повинні вас насторожити?

Температура вище 38 градусів, сильний кашель, задишка, інші проблеми з диханням. Нежиті при коронавірусі зазвичай немає, але ніс може бути закладений. 

За наявності цих симптомів вам не потрібно самостійно вирушати в приймальне відділення лікарні, до сімейного лікаря, та і взагалі виходити на вулицю.

Потрібно зателефонувати сімейному лікарю, а якщо не вдалося додзвонитися, то телефонуйте на «гарячу лінію» за номером 103. Там дадуть відповідь на усі питання щодо стосуються профілактики, симптоматики коронавірусу.

Якщо ви знаходитеся на домашньому карантині, бажано, щоб вам була виділена окрема кімната, яку ви можете покидати тільки для відвідування туалету або душа. При цьому потрібно надівати маску, яку потім складати в пакет і викидати.

 Якщо є змога, бажано виділити людині в ізоляції окремий туалет. Двічі на день необхідно протирати поверхні в кімнаті дезінфікуючим розчином. 

Приносити їжу та інші предмети повинен член сім'ї, у якого немає хронічних захворювань, при цьому надівати маску і рукавички. Якщо людина, яка знаходиться на карантині, живе одна, вона може замовляти продукти і готову їжу з доставкою, але пакети з їжею посильному необхідно лишати перед дверима. 

Усі члени сім'ї повинні частіше мити руки. Маску здоровим людям носити не обов'язково - вона погано допомагає від зараження. До того ж, при тривалому використанні вона стає вологою і в ній накопичуються віруси. А ось маска на людині з вірусом може вберегти від захворювання інших.