26 квітня 1986 року – трагічна дата, яка назавжди увійшлав історію цивілізації, як одна з найбілших техногенних катастроф. 26 квтіня 2020 року виповнюється 34 роки з того дня, колиу наше з Вами життя увійшло слово з гірким присмаком великої і нечуваної біди –«Чорнобиль»…

Сувора і трагічна реальність, яка настала після вибуху на четвертому енергоблоці Чорнобильської АЕС, призвела до іншого сприйняття світу, тому що такої техногенно-екологічної катастрофи людство ще не знало. Чорнобиль став чорною міткою на століття й тисячоліття.

Час летить швидко. І хоча вже 34 роки  минуло з тих пір,але Чорнобильська трагедія для нашого народу до цього часу залишається болючою, незагойною раною.

Наслідки аварії не просто дають про себе знати,  вони тривожать дедалі більше і більше: вибух на Чорнобильській АЕС заподіяв багато лиха Україні, сюди можна віднести й виведені з сільськогосподарського обігу родючі колись українські землі, і покинуті міста та села, і величезні кошти, витрачені на спорудження "Саркофага" і багато чого іншого. Але найдошкульнішого удару аварія завдала по здоров'ю українців, що не можна оцінити в грошовому еквіваленті, це стосується не тільки наших сучасників, але й багатьох (може й багатьох десятків) прийдешніх поколінь.

А скільки ліквідаторів уже пішли із життя від хвороб, які дістали, ліквідовуючи  наслідки Чорнобильської аварії. Тільки в нашому місті вже є померлі  ліквідатори.

 

Як не сумно констатувати цей факт, але Чорнобиль відкрив собою нову епоху. Ми ділимо історію на період "до і після Чорнобиля". Щороку, 26 квітня, ми покладаємо до пам’ятного знаку Чорнобільській трагедіїквіти, вінки. І у кожного із нас в очах сльозиі щемить душа… Бо час не загоїв чорнобильських ран…Наша пам’ять і пам’ять багатьох наступних поколінь знову і знову будеповертатися до трагічних квітневих днів 1986 року.

Так ведеться у цілому світі: в годину великого лиха, у час смертельної небезпеки у перші ряди боротьби стають найвідважніші. Тисячі  і тисячіліквідаторів ціною власного здоров’я і навіть життя закрили собою світ від жахливих променів радіації – пожежники, лікарі, військові, правоохоронці, будівельники, водії, механізатори.

Ми безмежно вдячні, Вам – ліквідаторам аварії, за врятовані мільйони життів, ми ніколи не забудемо тих кого з нами не має поряд, тих хто не вагаючись взявучасть в ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС. Адже без Вашої мужності і відваги катастрофа могла бути набагато масштабнішою.

Низько вклоняємось усім ліквідаторам аварії на ЧАЕС нашого міста , які 34 роки  тому, не шкодуючи свого здоров’я і життя, працювали в 30-кілометровій зоні радіаційного лиха аби якомога швидше ліквідувати наслідки Чорнобильської трагедії, обмежити біду всім нам, нашим дітям…

Нехай ніколи не повториться жах тієї масштабної техногенної катастрофи, нехай  залишиться тільки пам’ять про ті моторошні події, яка  навчить нас цінувати нашу Землю, природу, мир, спокій та людське життя.

Щиро зичу вам та вашим рідним і близьким міцного здоров’я, життєвої енергії, сімейного затишку, щастя, миру, добра й злагоди.  Хай завжди поруч з Вами буде людська вдячність, повага та турботаза Вашу відданість та мужність!

З повагою ,міський голова Максим ЛАГОДІЄНКО та депутатський корпус Новобузької ОТГ