Протягом 2020 р. на території Новобузького району зареєстровано три випадки захворювання домашніх тварин на сказ:  с. Санційне – кіт, с. Щасливе – собака, м. Новий Буг – кіт. 15.01.2021 р. в приватному секторі м. Новий Буг виявлено випадок захворювання собаки на сказ. Також нагадуємо, що 11.01.2020 р. в Миколаївській обласній інфекційній лікарні було госпіталізовано жителя Арбузинського району з діагнозом «Сказ». Згідно інформації управління охорони здоров'я Миколаївської облдержадміністрації 12.01.2020 р. даний пацієнт помер.

Фото без опису

З метою посилення профілактичних заходів щодо боротьби зі сказом нагадуємо, що сказ - особливо небезпечне вірусне захворювання всіх теплокровних тварин: лисиці, щури, бавовникові пацюки, вовки, шакали, койоти, полівки, ховрахи, скунси, єноти, собаки, коти, миші, мангусти, морські свинки, кролі, кажани, велика рогата худоба, вівці, кози, коні, а також людини. Характеризується гострим перебігом, ураженням нервової системи і закінчується летально.

Основним джерелом інфекції є хворі на сказ дикі тварини, в основному лисиці, від яких інфікуються домашні тварини. Захворювання передається через покуси, подряпини при  контакті  людини з хворими  тваринами. Інкубаційний  період  триває 3-6 тижнів, інколи - 12 місяців. Хвороба  супроводжується  змінами  поведінки, неспокоєм, агресією,  слинотечею, триває 8-11 днів  та  закінчується  смертю. Хворі  тварини  агресивно  реагують  на  яскраве  світло, плеск  води, тощо. Інколи  хвороба  проявляється  пригніченням , паралічем  або  атиповою  формою  при  відсутності  будь-яких  ознак  сказу.

З метою своєчасного виявлення і недопущення захворювання тварин на сказ особливу увагу  потрібно  звертати  на  заходи  профілактики – щеплення собак та котів проти сказу. 

Власники тварин – фізичні та юридичні особи зобов'язані:

- доставляти собак і котів в установи ветеринарної медицини для клінічного огляду і профілактичного щеплення проти сказу. Всі собаки і коти, підлягають обов'язковому щепленню проти сказу. Тварин, не щеплених проти сказу, вакцинують з профілактичною метою незалежно від пори року;

- дотримуватись діючих правил утримання собак, котів та інших тварин у населених пунктах;

-  про кожний випадок укусу людей або свійських тварин дикими хижаками, бродячими чи здичавілими собаками або котами, а також при підозрі на захворювання тварин сказом господарі зобов'язані негайно повідомляти ветеринарну службу району за телефонами: 9-11-60 або  9-14-30;

-  собак, котів та інших тварин, що покусали людей чи тварин, власники зобов'язані утримувати на прив'язі або в ізольованому приміщенні на протязі 10 днів і дозволяти спеціалісту ветеринарної медицини здійснювати нагляд за цією твариною.

Органи місцевого самоврядування та користувачі мисливських угідь зобов'язані:

- проводити боротьбу з бродячими собаками та котами, проводити заходи щодо підтримання оптимальних розмірів  популяції  лисиць;

-   не допускати до полювання не вакцинованих проти сказу собак;

Власники тварин, які відмовляються від профілактичних щеплень, будуть притягатись до адміністративної відповідальності згідно чинного законодавства.

Враховуючи природне поширення сказу тварин, заходи по боротьбі з ним здійснюються комплексно органами державної ветеринарної медицини, охорони здоров'я, житлово - комунального і лісового господарства, товариствами мисливців під керівництвом надзвичайних протиепізоотичних комісій та органів державної влади на місцях.

 

Начальник Новобузької районної

державної лікарні ветеринарної медицини:                              Т.В. Лозова