Основні санітарнінорми для супермаркетів та магазинів під час карантину

Пандеміякоронавірусу COVID-19 вплинула на життя людей у більшості країн світу. В Україні – також. Ще однією зі сфер життєдіяльності, які зазнализмін це мережі супермаркетів та магазинів. Саме вони мають забезпечити для своїх працівників та відвідувачівбезпечні умови перебування у цих приміщеннях.

Діяльність цих закладів не підпадає під обмежувальні заходи на час карантину. Однак для захисту здоров’я громадян Міністерство охорони здоров’я закликаєдотримуватисяпосиленихсанітарно-гігієнічних норм.

Адміністрація закладів торгівлі повинна:

  • недопускати осіб в торгівельнізали з ознакамизахворювання на ГРВІ;
  • проводитищогодинидезінфекціюповерхоньторгівельногообладнання, інвентарю, тощо;
  • всіхпрацюючих забезпечити засобами індивідуального захисту;
  • забезпечити заклади для покупцівдостатньоюкількістюодноразовихрукавичок та пакувальногоматеріалу;
  • привході в торгівельнізалимагазинівсамообслуговування забезпечити покупціводноразовими рукавичками та встановитиємкості для використаних засобів індивідуального захисту;
  • забезпечитифасування та пакування всіх видівпродовольчихтоварів;
  • заборонити продаж в режимісамообслуговуванняваговихпродовольчихтоварів, подальшатермічнаобробка яких не передбачена;
  • продуктовим супермаркетам забезпечити роботу наявних касвпродовжусьогоробочого часу для попередження утворення черг та скупчення людей;
  • вкінціробочої зміни забезпечити обов’язковегенеральнеприбирання всіх приміщень та торгівельногообладнання з використанняммиючих та дезінфікуючих засобів;
  • заборонити перебування тварин в місцях торгівлі;
  • заборонити продаж продовольчихтоварів в неустановленихмісцях.

Відвідувачісупермаркетів мають дотримуватись таких правил:

  • перед входом до торговоїзали закладу необхідно одягнутизахисну маску;
  • обробити руки, ручку візка або кошика антисептиком;
  • дляскорочення часу перебування в закладі торгівлі наперед підготуйте список товарів, які необхідно придбати;
  • вторговійзалі та в черзі до касидотримуйтесявідстані між відвідувачами не менше 2 метрів ;
  • якщо ви маєтесимптомиреспіраторногозахворювання, залишайтеся дома та зверніться телефоном за допомогою до родичів, сусідів, знайомих, які зможуть доставити вам необхіднітовари;
  • при можливості замовтенеобхіднітовари через інтернет, по телефону служби доставки торгового закладу.

Відповідальність за порушення санітарних норм

Адміністративна відповідальність

Статтею 42 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачає притягнення до адмінвідповідальності у вигляді штрафу за порушення санітарних правил і норм (далі - СанПіН). Розмір штрафу залежить від особи, яку притягають до відповідальності: для громадян передбачений штраф від 17 до 204 грн.; для посадових осіб – від 102 до 425 грн.

Відповідно до ст. 236 Кодексу України про адміністративні правопорушення, розглядатисправи про адміністративні правопорушення, пов’язані з порушенням санітарних норм, уповноважені органи державної санітарно-епідеміологічної служби.

Кримінальна відповідальність

Законодавство України передбачає кримінальну відповідальність за порушення СанПіН, щодо запобіганняінфекційнимзахворюванням та масовимотруєнням.

Так, статтею 325 Кримінального кодексу України передбачено, що порушення правил та норм, встановлених з метою запобіганняепідемічним та іншим інфекційнимзахворюванням, а також масовимнеінфекційнимзахворюванням (отруєнням) і боротьби з ними, якщо такі дії спричинили або завідомо могли спричинити поширення цих захворювань: карається штрафом до 100 неоподатковуванихмінімумівдоходів громадян (згідно з останнімизмінами від 17000 до 51 000) або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьохроків.

Ті самі діяння, якщо вони спричинилизагибель людей чи інші тяжкі наслідки: караютьсяпозбавленням волі на строк від п'яти до восьми років.

Умисне поширення епідемії з метою ослаблення держави (диверсія) кваліфікується за ст. 113 Кримінального кодексу України.

Отримати консультацію з правових питань можна у Миколаївському місцевому центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги, який працює за адресою: 54056, м. Миколаїв, вул. Космонавтів, 61, тел. (0512) 44-54-60, 44-54-61 та Новобузьке бюро правової допомоги за адресою: м.Новий Буг вул..Гагаріна 7 т.9-18-69

Перейти на офіційну сторінку на Facebook можна за посиланням.

Цілодобово функціонує єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги – 0 800 213 103. Дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України безкоштовні.

Знайти найближчий місцевий центр або бюро правової допомоги можна на мапі або у перелікуцентрів.

Ще більше консультаційна інформаційному ресурсіWikiLegalAid, який можна знайти за посиланням wiki.legalaid.gov.ua.