Поточного року в державному бюджеті передбачені видатки для фінансової підтримки суб’єктів господарювання – юридичних осіб незалежно від організаційно-правової форми та форми власності і фізичних осіб – підприємців, що провадять діяльність у галузях садівництва, виноградарства та хмелярства. Порядок використання бюджетних коштів затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 15.07.2005 № 587.

Суб’єкти господарювання, які хочуть взяти участь у програмі, мають звернутися в термін до 15 жовтня до обласної комісії або комісії Мінекономіки (у відповідності до напрямку державної підтримки) та подати визначений Порядком перелік документів.

Обов’язковою умовою є наявність проектної документації на створення виноградників столових сортів, плодово-ягідних насаджень і хмільників або на створення виноградників технічних сортів.

До обласної комісії документи подають суб’єкти господарювання, які закладають плодово-ягідні насадження, виноградники, бюджетні кошти надаються на безповоротній основі в межах бюджетних призначень, передбачених у державному бюджеті на поточний рік, для компенсації витрат (без урахування податку на додану вартість), здійснених у період з 1 жовтня попереднього року по 30 вересня поточного року, за такими напрямками:

1) придбання садивного матеріалу плодово-ягідних культур, винограду та хмелю - у розмірі до 80 % здійснених витрат (після проведення ними садіння або ремонту насаджень);

2) проведення робіт та придбання матеріалів для спорудження шпалер і встановлення систем краплинного зрошення - у розмірі до 50 % здійснених витрат (після завершення монтажних робіт);

Фото без опису

3) закупівля техніки, механізмів та обладнання (зокрема іноземного виробництва, які не виробляються в Україні) для проведення технологічних операцій у виноградарстві, садівництві і хмелярстві згідно із затвердженим Мінекономіки переліком такої техніки, механізмів та обладнання, - у розмірі до 30 % їх вартості.

Компенсація витрат за садивний матеріал не може перевищувати нормативи, у межах яких проводиться часткове відшкодування їх вартості, затверджені Мінекономіки.

До комісії Мінекономіки документи подають суб’єкти господарювання - виробники плодів, ягід та винограду, які провадять сільськогосподарську діяльність з обробки, переробки та/або консервації плодів, ягід та винограду, для компенсації до 50 % вартості:

1) нового будівництва та реконструкції холодильників для зберігання плодів, ягід, столових сортів винограду та хмелю власного виробництва, цехів первинної переробки винограду, плодів та ягід власного виробництва, об’єктів із заморожування плодово-ягідної продукції