У зв’язку з набранням 11 липня 2021 року чинності  Наказу Міністерства фінансів України №163 від 19.03.2021 року «Про затвердження Положення про форму та зміст структури власності» (далі – Наказ про структуру власності) всі юридичні особи, щодо яких в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань (далі – ЄДР) мають міститися відомості про КБВ та які зареєстровані до набрання чинності Наказом про структуру власності з дня набрання чинності таким актом  протягом трьох місяців мають подати державному реєстратору документи для оновлення в ЄДР  відомостей про  КБВ (період з 11.07.201 по 10.10.2021).

Перелік видів юридичних осіб, щодо яких не передбачено наявності в ЄДР відомостей про їх КБВ, визначено пунктом 9 частини другої статті 9 Закону України « Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань» (далі – Закон про реєстрацію).

Отже, для оновлення в ЄДР відомостей про КБВ державному реєстратору необхідно подати:

1) заява щодо державної реєстрації юридичної особи (крім громадських формувань та органів влади) – форма 2;

2) структура власності за формою та змістом, визначеними відповідно до законодавства;

3) витяг, виписка чи інший документ з торговельного, банківського, судового реєстру тощо, що підтверджує реєстрацію юридичної особи - нерезидента в країні її місцезнаходження - у разі, якщо засновником юридичної особи є юридична особа - нерезидент;

4) нотаріально засвідчена копія документа, що посвідчує особу, яка є кінцевим бенефіціарним власником юридичної особи, - для фізичної особи - нерезидента та, якщо такий документ оформлений без застосування засобів Єдиного державного демографічного реєстру, - для фізичної особи - резидента.

 

Разом з тим, оновлення в ЄДР відомостей про КБВ можливо як під час проведення окремої реєстраційної дії відповідно до ч. 4 ст. 17 Закону про реєстрацію, так і при вчиненні інших реєстраційних дій, при вчиненні яких передбачено подання документів для встановлення відомостей про КБВ.

 

Слід зазначити, що адміністративний збір не буде справлятися у разі подання державному реєстратору інформації про КБВ в обсязі, визначеному Законом про реєстрацію, протягом трьох місяців з дня набрання чинності Наказом про структуру власності, крім випадків подання документів відповідно до ч. 4 та 5 ст. 17 Закону про реєстрацію.

Фото без опису