Згідно з рішенням Кабміну змінено термін дії «жовтого» COVID-сертифіката, який підтверджував проведення як мінімум одного щеплення, і тепер становитиме 30 днів. Раніше такий сертифікат був дійсним 120 календарних днів від дати проведення щеплення.

 

Про це під час онлайн-брифінгу у четвер, 25 листопада, поінформував заступник голови Миколаївської облдержадміністрації Юрій Гранатуров.

 

«Якщо людина вакцинувалася першою дозою, але з якихось причин не прийшла на друге щеплення після завершення рекомендовано інтервалу, то через 30 днів вона втрачає можливість користуватися «жовтим» COVID-сертифікатом. Тому, закликаю вас не зволікати з другим щепленням і робити його вчасно», - повідомив він.

 

Зазначимо, що мінімально можливі інтервали для вакцин: Pfizer – 21 день, Moderna – 28 днів, CoronaVac – 14 днів, AstraZeneca – 28 днів.

 

Юрій Гранатуров нагадав, що в «червоній» зоні дозволяється робота банків, АЗС, ветеринарних магазинів, аптек та всіх продовольчих магазинів.

 

«Обмеження червоного рівня не будуть застосовуватися за умови наявності у всіх учасників (відвідувачів), працівників та організаторів масових заходів, у тому числі релігійних, працівників кінотеатрів, театрів, музеїв чи інших культурних закладів, розважальних закладів, ТРЦ, закладів громадського харчування, ринків, спортзалів та басейнів «зеленого» COVID-сертифікату», - сказав Юрій Гранатуров.

 

Зі свого боку, начальник управління охорони здоров’я облдержадміністрації Максим Безносенко розповів про кількість вакцинованих різних категорій в області, а саме:

 

- дітей з 12 років – 3175 осіб;
- медичних працівників – 27255 осіб;
- вчителів (та інших працівники сфери освіти) – 52491 особу;
- працівники соціальної сфери, включаючи соціальних працівників – 23862 особи;
- людей віком від 80 років – 13626 осіб;
- людей віком від 70 до 79 років – 47726 осіб;
- людей віком від 60 до 69 років – 109095 осіб.

 

«На сьогодні в Миколаївській області є достатній запас вакцин: CoronaVac - 100 тис. доз, Pfizer – 44 тис. доз, AstraZeneca – 15 тис. доз та Moderna – 20 тис. доз. Закликаю всіх вакцинуватися та бути здоровими», - зазначив Максим Безносенко.