Цього дня 104 роки тому відбувся бій під Крутами. Тоді півтисячі молодих українських хлопців зійшлися у нерівному бою з ворогом – із багатотисячною армією більшовицьких окупантів, а майже сотня українських вояків ціною власного життя зробили все для того, щоби затримати їхній наступ на Київ. Відтоді подвиг Героїв Крут є взірцем патріотизму і прикладом жертовності, адже ці захисники поставили інтереси Батьківщини та своїх ближніх, співгромадян на перше місце. Цим вони засвідчили свою любов до рідного народу та країни й виявили самопожертву, що є християнськими чеснотами. І навіть через століття їхня мужність надихає кожного з нас під час труднощів гуртуватися заради благополучного майбутнього нашої держави, її незалежності та соборності.

Велика цінність подвигу Героїв Крут у тому, що вони наважилися захищатися від нападників навіть тоді, коли ворожі сили за кількістю вдесятеро їх переважали. Дехто може стверджувати, що тоді наші бійці зазнали поразки. Проте це не зовсім так, бо під час кількагодинного бою, у співвідношенні, ми зазнали втричі менше втрат, ніж нападник. Однак найважливіше те, що завдяки українським сміливцям вдалося затримати просування ворожої армії Муравйова на чотири дні, що виявилися переломними в історії України. Адже це дало можливість тогочасній владі укласти Берестейський мирний договір, що означав міжнародне визнання української незалежності. Все це сталося завдяки відданості, готовності боронити українську державність та сміливості крутян.

Осмислюючи події столітньої давнини, варто засвоїти уроки минулого: не змарнуймо подвигу Героїв Крут. У молитві згадаймо про хоробрих українських воїнів та вшануймо пам'ять загиблих Героїв. І нехай Господь оберігає тих, хто зараз продовжує відстоювати незалежність і соборність нашої країни!

Фото без опису