16 травня 2022 року за ініціативи начальника Баштанського районного сектору №1 філії Державної установи «Центр пробації» в Миколаївській області майора внутрішньої служби Ірини Лисенко проведено робочу зустріч з головою Новобузької міської територіальної громади Максимом Лагодієнко  з метою налагодження роботи по виконанню правопорушниками , на яких судом накладено адміністративне стягнення у вигляді  суспільно корисних робіт.

Так, Верховною Радою України 07.12.2017 прийнято Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту права дитини на належне утримання шляхом вдосконалення порядку примусового стягнення заборгованості зі сплати аліментів», який набрав чинності 06.02.2018. Цим законом запроваджено новий вид адміністративного стягнення - суспільно корисні роботи.

Згідно чинного законодавства, а саме -статті 31-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення, суспільно корисні роботи полягають у виконанні особою, яка вчинила адміністративне правопорушення робіт, вид яких та перелік об’єктів, на яких порушники повинні виконувати ці роботи, визначає відповідний орган місцевого самоврядування. На відміну від громадських робіт, суспільно корисні роботи мають на меті оплатний вид стягнення і призначаються на строк від 120 до 360 годин.

Вказані порушники перебувають на обліку в уповноваженому органі з питань пробації за місцем проживання. У разі ухилення неплатника аліментів від суспільно корисних робіт, можуть застосовувати адміністративний арешт строком до 10 діб. У випадку подальшого ухилення передбачена  кримінальна відповідальність до двох років позбавлення волі.

Станом на 16 травня 2022 року у Новобузькій громаді адміністративне стягнення у вигляді суспільно корисних робіт відбувають 4 порушники. Чоловіки шкодують про свою безвідповідальність перед рідними дітьми та свідомо виконують визначені їм види робіт, чим несуть реальну допомогу громаді у благоустрої парків, зон відпочинку, майданчиків.

Практика такого виду стягнення дедалі більше набирає обертів, адже зароблені кошти спрямовані на погашення наявної заборгованості по несплаті аліментів.

Отже ,ми можемо зробити висновок про те, що суспільно корисні роботи є одним з методів впливу на несумлінних батьків та мають на меті підвищення відповідальності платників елементів і недопущення виникнення заборгованості. #ЧужихДітейНеБуває#

 

Баштанський районний сектор №1

філії Державної установи «Центр пробації»

в Миколаївській області