Фото без опису

 

Подати заяву на недоотриманупенсію за померлогопенсіонераможна як безпосередньо у сервісномуцентріПенсійного фонду України, так і дистанційно: через вебпорталелектроннихпослугПенсійного фонду України (Порядок подання та оформленнядокументів для призначення (перерахунку) пенсійвідповідно до Закону України «Про загальнообов’язковедержавнепенсійнестрахування», затвердженийпостановоюправлінняПенсійного фонду України 25.11.2005 №22-1).

Перелікдокументів, якілюдинамаєнадати для виплатиїйнедоотриманоїпенсії у зв’язкузісмертюпенсіонера, є однаковим при офлайн- і онлайн-зверненні. Разом іззаявою до Фонду надаєтьсясвідоцтво про смерть, документи, якіпідтверджуютьродинністосунки з померлимпенсіонером, документ, щопосвідчує особу заявника, реквізитибанківськогорахунку. Крім того, члени сім’їнадають паспорт абоіншідокументи, якізасвідчуютьїхнєпроживання з пенсіонером на день йогосмерті.

Непрацездатні члени сім’їпомерлогопенсіонераподаютьдокументи, щозасвідчуютьперебування на йогоутриманні.

Якщонедоотриманапенсіяувійшла до складу спадщини (крімпенсій, призначенихвідповідно до Закону України «Про пенсійнезабезпеченняосіб, звільнених з військовоїслужби, та деякихіншихосіб», які не включаються до складу спадщини і виплачуються за звернення, щонадійшли не пізніше 6 місяцівпіслясмертіпенсіонера), то для їїодержання до документу, щопосвідчує особу заявника, і свідоцтва про смерть, такождодаєтьсясвідоцтво про право на спадщину.

Днем звернення за виплатоюнедоотриманоїпенсіївважається день прийняття органом Фонду заяви з усіманеобхідними документами. У разіподання заяви через вебпортал – дата реєстрації заяви зісканованимикопіямидокументів.

 

Недоотримана пенсія виплачується органами Пенсійного фонду шляхом зарахування коштів на поточний банківський рахунок людини. Якщо у одержувача поточний банківський рахунок відсутній, то виплату можна одержати через міжнародну платіжну систему «Швидка копійка»: у будь-якому відділенні Ощадбанку, пред’явивши паспорт та ідентифікаційний код.

Пропонуємопокроковуінструкцію по формуванню заяви на виплатунедоотриманоїпенсії через вебпорталелектроннихпослугПенсійного фонду України.

Крок 1.

Авторизуйтесь на вебпорталіелектроннихпослугПенсійного фонду України з використаннямкваліфікованогоелектронногопідпису (КЕП).

Крок 2.

Перейдіть у розділі «Щодопенсійногозабезпечення» та оберіть вкладку «Заява на виплатунедоотриманоїпенсії».

Крок 3.

Заповніть поля електронної заяви, щоз’явиться на екрані.

Крок 4.

Додайте до заяви скан-копіїнеобхіднихдокументів.

Крок 5.

Дайте згоду на передачу та обробкуперсональнихданих та натисніть «Сформуватизаяву».

Крок 6.

Відслідковуйте статус обробки заяви у розділі «Моїзвернення».

Увага!

Сканованікопіїдокументів, якідодаютьсядо заяви на недоотриманупенсію, маютьміститичітке та повнезображення тексту та йогореквізитів.