Управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області нагадує особам, діяльність, яких пов’язана з транспортуванням, зберіганням, застосуванням та торгівлею пестицидами і агрохімікатами, а також працівникам підприємств, установ та організацій, фізичним особам-підприємцям, що організовують виконання таких робіт, про необхідність одержання допуску (посвідчення) та посвідчення на право роботи із зазначеними препаратами).

Підставою для видачі допуску є посвідчення про проходження спеціальної підготовки з питань безпечного виконання роботи з пестицидами і агрохімікатами та медична книжка з висновком медичної комісії про відсутність в особи протипоказань за станом здоров’я. (відповідно до постанови КМУ від 18 вересня 1995 р.  746).

Підприємці, установи, організації усіх форм власності та громадяни зобов’язані у сфері захисту рослин допускати до робіт, пов’язаних із транспортуванням, зберіганням, застосуванням засобів захисту рослин, їх торгівлею, лише тих осіб, які пройшли спеціальну підготовку, та мають на те відповідне посвідчення і допуск, що видаються центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері захисту рослин, щороку - зазначено в п. 2.ст. 18 Закону України «Про захист рослин».

Особи, діяльність яких пов’язана з виконанням робіт з пестицидами та агрохімікатами повинні мати при собі допуск (посвідчення), медичну книжку і наряд на виконання такої роботи (відповідно до постанови КМУ від 18 вересня 1995 р.  746).

Звертаємо увагу, на те що, Наказом Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства від 25 лютого 2021 № 395 «Про внесення змін до наказу Міністерства аграрної політики та продовольства України від 13 лютого 2013 року № 96» змінено розміри плати за послуги, що надаються територіальними органами та бюджетними установами, що належать до сфери управління Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.

- А саме: проведення навчання працівників, які безпосередньо виконують роботи пов’язані з транспортуванням, зберіганням, застосуванням та торгівлею пестицидами і агрохімікатами  - вартість послуги з 01.01.2023  401,02 грн./люд.

Пройти навчання та отримати допуск (посвідчення) можна за адресою: Миколаївська область, місто Новий Буг, вулиця Гребеннікова, 1.кім.33.

Нагадуємо, про те, що відповідальність за порушення законодавства у сфері захисту рослин несуть особи, винні у не проходженні спеціальної підготовки та не отриманні відповідного допуску та посвідчення на право проведення робіт, пов’язаних з транспортуванням, зберіганням, застосуванням та торгівлею засобів захисту рослин, що тягне за собою дисциплінарну, адміністративну, цивільно-правову відповідальність згідно із Законом України «Про захист рослин».