Фото без опису

Представництво Президента України в Автономній Республіці Крим у співпраці з Український інститут національної пам'яті підготувало для вас розвінчання одного із мітів, який навʼязала світу російська та радянська історіографія.

❌Міт: 25 січня 1954 року на засіданні Президії ЦК КПРС розпочато процес передачі Кримської області до Української РСР. Ініціатором передачі Криму до УРСР був особисто Хрущов. Це рішення прийнято з порушенням конституційних норм, які діяли на той момент.

✅Правда: У документах, якими супроводжували процес передачі, домінує економічна мотивація та підтверджується необхідність враховувати тісні зв’язки Криму з Україною.

Питання про передачу Кримської області зі складу РРФСР до УРСР радянська влада порушила 25 січня 1954 року на засіданні Президії ЦК КПРС, фактично розпочавши процес передачі. Тоді ж було розглянуто проєкт Указу Президії Верховної Ради СРСР «Про передачу Кримської області зі складу РРФСР до складу УРСР» та вирішено його затвердити.

Головував на згаданому засіданні Григорій Маленков. На той момент саме він був головою уряду й ключовою фігурою в СРСР.

19 лютого 1954 року було офіційно прийнято Указ «Про передачу Кримської області зі складу РРФСР до складу УРСР», 26 квітня – ВР СРСР ухвалила закон з такою ж назвою. Обидва акти підписані головою Президії ВР СРСР Климентом Ворошиловим. Він формально був главою «країни рад», хоча реальну владу тримала в руках партійна верхівка.

19 лютого 1954 року – саме цей день прийняття Указу вважається офіційною датою передачі Криму в склад УРСР.

Отже, за підсумками вищенаведеного зазначимо, що саме Верховна Рада СРСР офіційно передала Кримську область у склад радянської України. І до кінця існування СРСР законність та доцільність передачі Криму до України жодного разу не було поставлено під сумнів.

Детальніше із хронологією подій можна ознайомитися тут: http://surl.li/tmogt