Обмежувальнийприписстосовнокривдника - встановлений у судовому порядку західтимчасовогообмеження прав чи покладення обов’язків на особу, яка вчинила домашнєнасильство, спрямований на забезпечення безпекипостраждалої особи.

Важливо! Буклет "Протидіядомашньомунасильству: терміновийзаборонний та обмежувальнийприпис" Файл:12.Domashnenasilstvo cr.pdf

Заходами, які можуть бути застосовані до кривдника на підставі обмежувальногоприпису, є:

  1. заборонаперебувати в місці спільного проживання (перебування) з постраждалою особою;
  2. усуненняперешкод у користуванні майном, що є об'єктом права спільної сумісної власності або особистою приватною власністюпостраждалої особи;
  3. обмеження спілкування з постраждалоюдитиною;
  4. заборонанаближатися на визначенувідстань до місця проживання (перебування), навчання, роботи, інших місць частого відвідуванняпостраждалої особи;
  5. заборона особисто і через третіх осіб розшукуватипостраждалу особу, якщо вона за власним бажанням перебуває у місці, невідомомукривднику, переслідувати її та в будь-який спосібспілкуватися з нею;
  6. заборона вести листування, телефонні переговори з постраждалою особою або контактувати з нею через інші засоби зв'язку особисто і через третіх осіб.

Вартозауважити, що обмежувальнийприпис може передбачати застосування одразукількох зазначених заходів. Обмежувальнийприпис не може містити заходів, що обмежують право проживання чи перебування неповнолітнього кривдника у місці свого постійного проживання (перебування).

Обмежувальнийприписвиноситься на строк від одного до шести місяців.

Особи, які можуть звернутись з заявою про видачуобмежувальногоприпису

Обмежувальнийприписвиноситься судом на підставі звернення зацікавлених осіб а саме:

  1. постраждалої особи або її представника;
  2. у разі вчинення домашнього насильства стосовнодитини - батьків або інших законних представниківдитини, родичів дитини (баба, дід, повнолітні брат, сестра), мачухи або вітчимадитини, а також органу опіки та піклування;
  3. у разі вчинення домашнього насильства стосовнонедієздатної особи - опікуна, органу опіки та піклування.

Порядок звернення до суду

Видача обмежувальногоприпису здійснюється шляхом ухвалення рішення суду у порядку окремого провадження, для цілей чого розділ IV ЦПК доповнено новою главою 13.

Заява про видачуобмежувальногоприпису подається до суду за місцем проживання (перебування) особи, яка постраждала від домашнього насильства або насильства за ознакоюстаті, а якщо зазначена особа перебуває у закладі, що належить до загальних чи спеціалізованих служб підтримки постраждалих осіб, - за місцезнаходженням цього закладу.

У заяві про видачуобмежувальногоприпису повинно бути зазначено:

  • найменування суду, до якого подається заява;
  • ім’я (прізвище, ім’я та по батькові) заявника та заінтересованої особи, їх місце проживання чи перебування, поштовийіндекс, відоміномери засобів зв’язку та адресиелектронноїпошти, у разі якщо заява подається особою, зазначеною у пунктах 3 і 4 частини першої статті 350-2 ЦПК України, - процесуальне становище особи, яка подає заяву, із зазначенням її імені (прізвища, імені та по батькові), місця проживання чи перебування, поштовогоіндексу, відомихномерів засобів зв’язку та адресиелектронноїпошти, а також ім’я (прізвище, ім’я та по батькові) дитини або недієздатної особи, в інтересах якої подається заява, місце її проживання чи перебування, поштовийіндекс, відоміномери засобів зв’язку та адресиелектронноїпошти, якщо такі відомі;

Заінтересованими особами у справах про видачуобмежувальногоприпису є особи, стосовно яких подано заяву про видачуобмежувальногоприпису.

  • обставини, що свідчать про необхідність видачі судом обмежувальногоприпису, та докази, що їх підтверджують (за наявності).

Обставинами, що свідчать про необхідність видачі судом обмежувальногоприпису є факти вчинення кривдником одного з видів насильства передбачених статтею 1 Закону України «Про запобігання та протидіюдомашньомунасильству».

Доказами, що підтверджують дані обставини можуть бути матеріали якимипідтверджується наявність провадження (кримінального чи про адміністративне правопорушення) щодо особи, яка вчинила домашнєнасильство, винесеннятерміновогозаборонногоприпису, інформації про внесення відомостей до Єдиного державного реєстру випадків домашнього насильства, роздруківкитекстовихповідомлень, копії заяви до поліції тощо.

У разі неможливості надати зазначені докази, до заяви може бути додано клопотання про їх витребування.

Зразок заяви про видачуобмежувальногоприпису.

Поряд розгляду та виконання рішення суду про видачуобмежувальногоприпису

Справа про видачуобмежувальногоприпису розглядається судом за участю заявника та заінтересованих осіб. У разі якщо участь заявника становить загрозуподальшоїдискримінації чи насильства для нього, справа може розглядатися без його участі.

Рішення суду про видачуобмежувальногоприпису підлягає негайномувиконанню, а його оскарження не зупиняє його виконання.

Про видачу або продовженняобмежувальногоприпису суд не пізнішенаступного дня з дня ухвалення рішення повідомляєуповноважені підрозділи органів Національноїполіції України за місцем проживання (перебування) заявника для взяття особи, стосовно якої видано або продовженообмежувальнийприпис, на профілактичнийоблік, а також районні, районні у містах Києві і Севастополідержавні адміністрації та виконавчі органи сільських, селищних, міських, районних у містах рад за місцем проживання (перебування) заявника.

Судова практика

Мостиський районний суд Львівської області виніс рішення у справі № 448/613/19 від 05.06.2019 про видачуобмежувальногоприписуособі, що вчиняла домашнєнасильство та заборонив кривднику 3 місяцінаближатись до помешканняжертви та їхніх дітей ближченіж на 300 метрів.

Див. також

Отримати консультацію з правових питань можна у Миколаївському місцевому центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги, який працює за адресою: 54056, м. Миколаїв,вул. Космонавтів, 61, тел. (0512) 44-54-60, 44-54-61 та Новобузькому бюро правової допомоги  за адресою м.Новий Буг вул. Гагаріна 7 Миколаївська область.

Перейти на офіційну сторінку на Facebook можна за посиланням:https://www.facebook.com/1mykolaiv.centr.BVPD/

Цілодобово функціонує єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги – 0 800 213 103. Дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України безкоштовні.

Ще більше консультаційна інформаційному ресурсіWikiLegalAid, який можна знайти за посиланням wiki.legalaid.gov.ua.

Місце розташування та контакти відділів бюро правової допомоги:

https://mykolaiv.legalaid.gov.ua/ua/miscevi-centri/pershyi-mykolaivskyi-mistsevyi-tsentr-z-nadannia-bezoplatnoi-vtorynnoi-pravovoi-dopomohy