Питання очисти каналізаційних стоків у нашому місті досить давно турбує новобужан.Громадськість обговорює це питання між собою, у владних кабінетах, на сторінках газети, в соціальних мережах.
Про вирішення однієї із основних проблем міста надає коментар міський голова Максим Лагодієнко.

- Ця проблема турбує Новий Буг давно. І тільки у 2011 році міська рада взялася за її вирішення, замовивши проєктну документацію на реконструкцію системи водоочистки каналізаційних стічних вод з використанням очисних споруд типу «Біотал» . Робочий проєкт був виконаний, але не реалізований. 

Фото без опису
Вкінці 2015 року, аби продовжити роботу на цьому об’єкті, виникла необхідність відкоригувати проєкт. Тоді ж було прийнято рішення звернутись до проектної організації з метою перерахунку кошторисної вартості робіт у цінах 2016 року. Й уже у липні 2016 році проєкт був відкоригований, та отримано позитивний експертний звіт філії ДП « Укрдержбудекспертиза» в Миколаївській області.
На той момент загальна кошторисна вартість будівництва, у поточних цінах станом на 1 липня 2016 року складала 7743,773 тис. грн., у тому числі будівельні роботи – 2141,516 тис. грн., вартість устаткування – 3733,708 тис. грн., інші витрати – 1868,549 тис. грн.
Після проведення тендеру, управління капітального будівництва визначило виконавцем робіт за проєктом. Ним стало ТОВ «Укрспецоборудование». І в 2016-2017 роках було виконано частину робіт, закуплено обладнання.
У 2019 році виникла необхідність коригування проектної документації та відповідно було укладено договір з проектною організацією,і, наприкінці 2019 року проект був завершений. Міською радою згідно вимог законодавства було укладено договір на виконання експертизи відкоригованої проєктно – кошторисної документації з ДП « Укрдержекспертиза» у Миколаївській області.
На даний момент , проєктанти працюють над зауваженнями експертів, аби отримати від них позитивний звіт. Коли ця процедура завершиться міська рада має затвердити документацію на сесійному засіданні, після чого вона буде передана Управлінню капітального будівництва ОДА для продовження роботи на об’єкті.
Бюджетом міської ради передбачено кошти на спів фінансування робіт.
Що дасть місту реалізація проєкту з реконструкції системи водоочистки каналізаційних стічних вод з використанням очисних споруд типу «Біотал»? 
Ним передбачено протягом доби очищати 200 кубічних метрів рідких відходів усіх об’єктів, які закільцьовані на каналізаційну насосну станцію. На виході маємо отримувати очищену воду, а також сухий продукт, який можна буде використовувати як добриво для грунту.-