Наразі триває кампанія  декларування отриманих доходів протягом 2019 року, зокрема, доходів  громадян отриманих від самостійного   обробітку земельних   ділянок (паів),  у тому числі продаж сількогосподарської продукції ( ОДНООСІБНИКИ ), ще одного із джерел надходжень податку на доходи фізичних осіб, що зараховується до бюджету міській раді.

 

Фото без опису

Звертаємо увагу, що обов’язок громадянина подати річну декларацію передбачає ст. 67 Конституції України - Основного закону нашої держави ( зобов’язує кожного громадянина сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених законом).

 

        Відповідно до п. 49.3 ст. 49 Податкового кодексу України податкова декларація про майновий стан  та доходи подається до податкової інспекції платниками податків за місцем  податкової адреси  за минулий рік  у порядку, встановленому законом в один із таких способів (за вибором):

- особисто або уповноваженою на особою;

- надсилається поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення;

- засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням вимог законів щодо електронного документообігу.

 

Подання декларації громадян – це не лише конституційний обов’язок кожного, а й можливість покращити стан місцевих бюджетів, соціально-культурний розвиток громади та добробут самих громадян.

Доходи, відповідно до пп. 14.1.54  ст. 14 ПКУ, це будь-який дохід, отриманий резидентами та нерезидентами, у тому числі від будь-яких видів їх діяльності на території України.

Відповідно пп.163.1.1 п.163.1 ст. 163 ПКУ об’єктом оподаткування платників податку на доходи фізичних осіб є загальний місячний (річний) оподаткований дохід.

База оподаткування визначається відповідно до ст. 164 ПКУ та згідно п.164.1 ст. 164 визначено, що базою оподаткування дохід – будь-який дохід, який підлягає оподаткуванню, нарахований (виплачений, наданий) на користь платника податку протягом звітного податкового періоду.

Згідно п.164.3 ст. 164 ПКУ при визначені бази оподаткування враховуються всі доходи платника податку, отримані ним як у грошовій, так і не грошовій формі.

Не включаються до складу загального місячного оподатковуваного доходу та не надають до податкової декларації про майновий стан згідно п.п. 165.1.24 ст. 165 ПКУ громадяни, які отримали доход від продажу власної сільськогосподарської продукції, що вирощена,зібрана, оброблена та перероблена безпосередньо фізичною особою на земельних ділянках сукупний дохід розмір яких не перевищує 2 гектари. Якщо розмір земельних ділянок, перевищує 2 гектари, дохід від продажу сільськогосподарської продукції підлягає оподаткуванню на загальних підставах.

Ставка податку встановлена, згідно п.167.1 ст.167 ПКУ  в 2019 році – у розмірі 18 відсотків бази оподаткування.

 

Статтею 164¹ Кодексу України про адміністративні правопорушення від   07 грудня 1984 року № 8073-Х із змінами та доповненнями (далі – КУаП) передбачено, що неподання або несвоєчасне подання громадянами декларацій про майновий стан і доходи (далі – декларація про доходи) чи включення до такої декларацій перекручених даних, неведення обліку або неналежне ведення обліку доходів і витрат, для яких законами України встановлено обов’язкову форму обліку,

? тягне за собою попередження або накладення штрафу у розмірі від трьох до восьми неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Дії, передбачені частиною першою ст. 164¹ КУаП, вчинені особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за те ж порушення,

? тягнуть за собою накладення штрафу у розмірі від п’яти до восьми неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Ця відповідальність не розповсюджується на випадки добровільного подання декларації (у т.ч. при реалізації права на податкову знижку).

Слід зазначити, що п. 5 підрозділу 1 розділу ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України (далі – ПКУ) визначено, якщо норми інших законів містять посилання на неоподатковуваний мінімум доходів громадян, то для цілей їх застосування використовується сума у розмірі 17 гривень, крім норм адміністративного та кримінального законодавства у частині кваліфікації адміністративних або кримінальних правопорушень, для яких сума неоподатковуваного мінімуму встановлюється на рівні податкової соціальної пільги, визначеної п.п 169.1.1 п. 169.1 ст. 169 розділу IV «Податок на доходи фізичних осіб» ПКУ для відповідного року.

Таким чином, доходи отримані громадянами від самостійного обробітку земельних ділянок (паїв), розмір, яких перевищує 2 гектари, мають бути задекларовані та оподатковуватися за ставкою 18%.

 

Нагадуємо, що подавати декларацію про майновий стан і доходи та декларувати отримані протягом року доходи необхідно  в термін (кінцевий строк подачі декларації) до 1 липня 2020 р. та сплатити суми  податків на рахунок міського бюджету Новобузької об’єднаної територіальної громади.