Як хворий може отримати направлення для безкоштовного тестування методом ПЛР та чи будуть сімейні лікарі мати право застосовувати експрес-тести та ставити діагнози посилаючись на них

Фото без опису

В разі появи перших симптомів коронавірусної хвороби пацієнт повідомляє свого лікаря або якщо він викликав бригаду екстреної медичної допомоги тоді ця бригада інформує сімейного лікаря про хворого. Сімейний лікар визначається з датою в залежності від того коли пацієнт захворів, оформляє направлення та направляє до пацієнта мобільну бригаду для проведення безкоштовного тестування методом ПЛР. 
Про це під час онлайн-брифінгу повідомила експерт управління охорони здоров’я облдержадміністрації за напрямом «Загальна практика - сімейна медицина» Ольга Присяжнюк.
Вона додала, що відсутні обмеження по кількості видачі цих направлень від одного лікаря вдень, все визначається від наявності обґрунтованих показників. 
Ольга Присяжнюк  наголосила, що заключний діагноз коронавірусна хвороба виставляється лише на підставі позитивного результату ПЛР обстеження.
Стосовно експрес-тестів, які повинні надійти в тому числі і в амбулаторії, Ольга Присяжнюк зауважила, що наразі Міністерство охорони здоров’я України обговорює дану інформацію та має намір внести зміни до наказу МОЗ України №504 «Про затвердження Порядку надання первинної медичної допомоги», що дозволить розширити перелік послуг, що надаються надавачами першої медичної допомоги, в частині забезпечення відбору зразків матеріалів для тестування на COVID -19.
«Передбачається можливість проведення експрес-тестування сімейними лікарями. Чутливість і специфічність цього теста майже така сама , як у ПЛР-тестів і за  півгодини можна буде дізнатись чи пацієнт хворий», - прокоментувала вона.