Представляємо Практичний посібник з питань передачі земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності у комунальну власність

 

В Україні продовжується реформа місцевого самоврядування та децентралізація влади. Громади отримують більше ресурсів і повноважень. Так, розробленим Асоціацією міст законом 3614, який вже вступив в дію, внесено зміни до Бюджетного кодексу. Головне, цей закон закріплює за бюджетами громад 60% ПДФО та переводить на прямі міжбюджетні відносини усі громади вже з 1 січня 2021 року.

Фото без опису

Надважливим ресурсом для громад є земля - це і розвиток, і економіка, і наповнення місцевих бюджетів і, відповідно, благополуччя жителів.

Асоціація міст України вітає Указ Президента про передачу сільгоспземель громадам і постанову Уряду, яка запускає механізм повноцінної передачі з державної у комунальну власність земель сільгосппризначення всім без виключення територіальним громадам.  

Щоб допомогти громадам пройти цей шлях з питань питань передачі земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності у комунальну власність Асоціація міст України спільно з Держгеокадастром розробила Практичний посібник з питань передачі земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності у комунальну власність (завантажити тут).

Нагадаємо, що Асоціація міст України брала активну участь у підготовці важливого для органів місцевого самоврядування законопроєкту №2194, - його реалізація вирішить низку проблем у сфері земельних відносин. “За розрахунками АМУ, до кінця поточного року, в крайньому випадку на початку наступного року, механізм передачі земель сільськогосподарського призначення з державної у комунальну власність має бути повністю реалізований”, - підкреслює виконавчий директор АМУ Олександр Слобожан.

 

______________

Миколаївське регіональне відділення Асоціації міст України

Посилання для завантаження посібника -

https://www.auc.org.ua/sites/default/files/library/posibnyk2amu_zemlyaweb.pdf