З настанням польових робіт виникають конфліктні ситуації щодо застосування пестицидів між сільськогосподарськими виробниками та пасічниками, тому вкотре нагадуємо сільськогосподарським товаровиробникам, фермерам, що під час обробітку сільськогосподарських культур хімічними засобами захисту рослин, необхідно дотримуватися Державних санітарних правил “Транспортування, зберігання та застосування пестицидів у народному господарстві”, Державних ветеринарних правил, Законів України «Про пестициди і агрохімікати», «Про захист рослин» та  «Про бджільництво».

Фото без опису

Зараз, щоб виростити якісний урожай сільськогосподарських культур сільськогосподарським підприємствам і фермерським господарствам неможливо обійтись без використання пестицидів. У свою чергу бджолярі виробляють цілющі продукти бджільництва і бджоли опилюють сільськогосподарські культури.

Відповідно до вимог чинного законодавства,  пасічники повинні реєструвати свої бджолосім’ї у сільській, селищній раді за місцем розташування пасіки, а у випадку перевезення пасіки на медозбір та запилення до іншого місця – у відповідній селищній або сільській раді, на території якої на період кочівлі буде розташована пасіка.

Головне управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області звертається до старостинських округів з проханням посприяти у реєстрації пасік, які знаходяться на вашій території. Це дасть можливість власникам сільськогосподарських підприємств мати доступ до інформації про кількість пасік, що знаходяться в зоні дії пестицидів та вчасно повідомляти пасічників про обробіток полів хімічними засобами захисту рослин. А пасічникам вчасно перевезти  або захистити бджоли на місці.

З метою недопущення виникнення нещасних випадків, надзвичайних ситуацій, загибелі бджолосімей під час обробітку сільськогосподарських культур пестицидами, необхідно дотримуватися наступних правил, що встановлені законодавством України:

  • Уникати випадків застосування пестицидів сільгосптоваровиробниками поблизу жилої зони, які суперечать державним санітарним правилам.
  • Згідно з пунктами: 9.2 і 6.3.4. (ДСП 8.8.1.2.001-98) необхідно дотримуватись зони санітарного розриву від водних джерел – 500 м(до рибогосподарських водойм не менше 2000 м) та від населених пунктів, тваринницьких комплексів, місць проведення ручних робіт по догляду за сільгоспкультурами, при штанговому обприскуванні повинна бути не менше 300 м, при вентиляторному – 500 м, обробка посівів у цих зонах допускається при напрямку вітру від населених пунктів і інших об’єктів, що підлягають санітарному захисту.
  • Бджолярі повинні отримати ветеринарно-санітарний паспорт на пасіку в управліннях Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області.
  • Пасічники повинні поставити пасіку на облік у сільській раді за місцем постійного розташування пасіки, а у випадку кочівлі – у сільській раді, на територію якої прибули на кочівлю. Інформація про реєстрацію пасіки вноситься до журналу пасік, який ведеться органами місцевого самоврядування відповідно до наказу Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України 19 лютого 2021 року N 338 Порядок реєстрації пасіки, даний документ зареєстрований в Міністерстві юстиції України 04 березня 2021 р. за N 282/35904.
  • За два – три дні до проведення обробітку, керівник сповіщає пасічників (населення) даної місцевості (пресу, робить подвірні обходи, сільські ради) про місце, терміни і час проведення обробітку, вказуючи час ізоляції бджіл, а також встановлює спеціальні попереджувальні знаки безпеки з указаною датою обробітку с/г угідь.
  • На площах, де розташовані пасіки (у радіусі 7 км.) використовувати малотоксичні пестициди з дотриманням регламентів застосування пестицидів.

При отриманні повідомлення від організації про проведення обробітку сільськогосподарських культур, пасічник повинен вивезти пасіку в безпечне місце або ізолювати бджіл у вуликах на термін, передбачений обмеженням при застосуванні пестицидів.

Роботи з пестицидами, враховуючи вплив та безпечність для бджіл, слід проводити у період відсутності льоту бджіл у ранкові або вечірні години. Допускається проведення їх в денний час, в похмуру прохолодну погоду, коли бджоли не вилітають із вулика.

Тож, закликаємо пасічників, власників сільськогосподарських підприємств і фермерських господарств з усією відповідальністю поставитися до вирішення проблемного питання і усіляко сприяти недопущенню випадків загибелі бджіл під час обробітку сільськогосподарських угідь пестицидами.

Відділ безпечності харчових продуктів

та ветеринарної медицини

Новобузького управління Головного управління

Держпродспоживслужби в Миколаївській області.