Внаслідок збройної агресії Російської федерації проти України на багатьох територіях нашої області виникають проблеми з забезпеченням населення доброякісною питною водою, що може призвести до погіршення санітарно – епідемічної ситуації щодо захворювань на гострі кишкові інфекції.

В таких умовах люди змушені брати воду з колодязів, придомових свердловин, річок тощо. Невідомо, чи ця вода достатньо чиста та придатна для споживання й приготування їжі, тому при необхідності важливо її очистити самостійно в домашніх умовах.

?Перед очищенням воду варто оцінити за органолептичними показниками

( це такі, які можна визначити лише за допомогою органів чуття людини). Для цього потрібно набрати половину або ? об'єму пляшки та інтенсивно її потрусити і якщо на поверхні з'явиться піна - така вода не придатна для споживання. За наявності хімічного, бензинового, трупного або іншого неприємного/підозрілого запаху воду заборонено використовувати для пиття. Також вода не повинна бути забарвленою, щоб визначити це, необхідно подивитися на стовбик води  в білому або прозорому посуді на білому фоні. Далі можна приступати до її знезараження.

Кип’ятіння. Це самий надійний спосіб знезараження води в умовах виживання. При кип'ятінні води вбиваються віруси, бактерії, антибіотики, видаляються розчинені гази, також зменшується загальна жорсткість. Варто кип'ятити воду протягом мінімум 10 хвилин, після чого дати їй відстоятися та обережно злити, не збовтавши осад, який зібрався на дні. Чим довше ви кип’ятите воду, тим більше патогенів буде знищено. Зберігайте кип’ячену воду в закритій тарі. За можливості, відстояну кип’ячену воду варто додатково очистити за допомогою побутового фільтра для води.

Необхідно пам’ятати, що зберігати перекип’ячену воду можна не більше доби, так як після термічної обробки рідина швидше накопичує небезпечні мікроорганізми і стає більш сприятлива до зараження вірусами.

Таблетки з активним хлором. Випускаються спеціальні препарати з вмістом активного хлору у вигляді таблеток. Кілька пігулок та 30-60 хвилин очікування, поки вони розчиняться у воді, — і можете споживати. Такі таблетки мають антибактеріальні властивості та мають великий термін придатності, проте слід уважно вивчити інструкцію, на який об’єм води такий засіб розраховано.

Йод. Якщо спеціальних таблеток з хлором немає, то можна використати інші речовини, наприклад, спиртовий розчин йоду. Використовуйте цей метод у крайніх випадках! На літр води достатньо 3-4 крапель. Перш ніж пити, почекайте півгодини-годину. Така вода буде мати характерний смак, але так ви уникнете зневоднення. Особам з ураженою щитоподібною залозою краще утриматись від споживання надмірних доз йоду. І знов, якщо є можливість, після знезараження йодом слід профільтрувати воду через побутовий фільтр.

Марганцівка. Вона підійде для очищення води у невеликих об’ємах. Так, для знезараження 1 літру потрібно 1-2 грами розчину марганцівки або кілька кришталиків, щоб вода стала блідо-рожевого кольору. Вода яскраво-рожевого відтінку може призвести до подальших проблем із кишківником. Потрібно відстояти розчин пів години, а потім акуратно процідити (або пропустити через побутовий фільтр), залишивши осад на дні тари.

Активоване вугілля. Цей метод дозволяє прибрати неприємний запах води та незначні домішки і шкідливі речовини. На літр води потрібно 5 таблеток, які краще подрібнити (для збільшення активної площі). Подрібнене вугілля потрібно загорнути в марлю або іншу тканину, щоб пил від нього не потрапив у чисту воду. Знезараження води у такий спосіб триває щонайменше 8 годин.

 

Зазначаємо, що Головне управління Держпродспоживслужи в Миколаївській області проводить дослідження води з альтернативних джерел, з метою оцінки можливого використання її для питних потреб, за зверненням органів місцевого самоврядування, суб’єктів господарювання та фізичних осіб .

Бережіть себе та своїх близьких! Будьте здорові та самовідповідальні!

 

Новобузьке управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області.