В поточному році на території Миколаївської області прогнозується зростання шкідливості карантинного шкідника - американського білого метелика (Hyphantria cunea) – далі АБМ.

Шкідник пошкоджує близько 230 видів рослин, в тому числі і сільськогосподарські культури. Найсприятливішими породами є шовковиця, клен ясенолистий та плодові. За масового розвитку американський метелик наносить значної шкоди лісовим насадженням та декоративним культурам. Значна шкодочинність відмічається в населених пунктах.

Характер пошкодження гусеницями відрізняється в залежності від їх віку. Так, гусениці 1-2 віків зіскоблюють епідерміс листкової поверхні, гусениці 3-4 віку пошкоджують листя більш грубо – прогризають дірки. Старші особини повністю з’їдають листя. Також гусениці викликають у людини алергічні реакції.

Метелики в розмаху крил сягають 20-36 мм, причому самці зазвичай дещо менших розмірів. За забарвленням переважає білий колір, однак досить часто зустрічаються особини з крапчастою формою забарвлення. Яйце в діаметрі 0,5-0,6 мм, сіро-зелене. Гусениці 1-3 віків малоопушені, світло-жовті, дорослі особини вирізняються наявністю значної кількості волосків, забарвлення  сірувато-коричневе, з різними варіаціями. Лялечка коричнева, 10-15 мм.

Літ метеликів зазвичай відбувається в І декаді травня, вони активні у вечірні та нічні години. Масовий літ проходить за температури вище +18°С, та продовжується близько 10-14 днів. При різкому зниженню температури літ повністю припиняється, при наростанні – знову поновлюється. Загалом метелики літають біля 30-40 днів.

Спарювання та яйцекладка відбуваються практично відразу після вильоту метеликів, оскільки вони не потребують додаткового живлення, як деякі інші лускокрилі комахи. Одна самка відкладає в середньому 500-600 яєць. Більш плодючими є самиці ІІ генерації. Кладка яєць відбувається на обидві сторони листка, вона є стійкою до змивання. Сприятливі умови – t 22-25ºС, відносна вологість повітря – 70-80%.

Після відродження гусениці відразу приступають до живлення та утворення гнізда. Характерною особливістю американського метелика є колоніальний, або груповий спосіб життя. Починаючи з 5 віку гусениці покидають гнізда та переходять до одиночного способу життя.

Після закінчення живлення гусениці переходять до заляльковування, яке відбувається в тріщинах будинків, грунті, листі, різноманітних рослинних залишках. При пошуку місця лялькування шкідник здатен долати до 25 м.

Розвиток АБМ тісно пов’язаний з умовами навколишнього середовища. Оптимальним для нього є помірні, в межах 20-25°С температури, без різких коливань, та вологість повітря 60-80%. Згубно впливають високі температури в сукупності з низькою вологістю, що приводить до низької плодючості самиць, загибелі яєць та гусениць молодших віків.

Поширюється метелик багатьма способами – з транспортними засобами, пакувальним та деревним матеріалом. Вагому роль грають природні перельоти метеликів. Загалом середня швидкість поширення АБМ за один рік складає біля 40 км

Дієвим способом боротьби з АБМ є зрізування гілок з гніздами, але це потрібно робити до того як гусениці ще не залишили його. Після цього, ефективність такого заходу зводиться до нуля. Практикується також проведення очищення старої кори з дерев, обкопування пристовбурних ділянок, вапнування стовбурів, всі ці заходи направлені здебільшого на профілактичні заходи. Доцільним є використання ловильних поясів.

Обприскування проти шкідника слід проводити коли гусениці перебувають у молодших віках, на пізніших стадіях ефективність заходу значно знижується. Обприскування слід проводити суцільно - всього дерева. За необхідності проводять повторні обробітки. Для досягнення максимальної ефективності у боротьбі з АБМ важливо застосовувати повний комплекс заходів.

Управління фітосанітарної безпеки вкотре нагадує, що при проведенні захисних обробок слід використовувати пестициди згідно «Переліку пестицидів та агрохімікатів дозволених до використання в Україні», з дотриманням регламентів їх застосування. Під час проведення захисних заходів потрібно дотримуватися правил техніки безпеки та керуватися Державними санітарними правилами ДСП 8.8.1.2.001-98 «Транспортування, зберігання та застосування пестицидів у народному господарстві».