Багато бід звалюється на  людей під час війни. Через низку причин в час такого лихоліття, як те:  підвищення температури повітря в літній період, погіршення якості питної води, неналежне дотримання санітарних норм через окупацію територій, актуальним є питання профілактики гострих інфекційних хвороб, зокрема, холери.

Холера — це гостра діарейна інфекція, що виникає при вживанні харчових продуктів або води, заражених  збудником цього захворювання.

Холера передається фекально-оральним шляхом від людини до людини, частіше при вживанні забрудненої води, овочів, фруктів, при купанні, а також через їжу і при побутових контактах. Джерелом збудника інфекції є людина, що захворіла, або носій вібріонів.

Холерний вібріон може зберігати життєздатність у воді протягом тривалого часу : на поверхні плодів і овочів в умовах сонячного освітлення впродовж 8 годин ; у харчових продуктах при кімнатній температурі протягом 2-5 днів, при низьких температурах та у морській воді — 2 тижні і більше, у кишківнику окремих річкових та морських тварин — декілька місяців. 

Випадки захворювання в Україні були зареєстровані в 1998, 1999, 2007 роках. Останній спалах холери в нашій країні стався у 2011 році в Маріуполі. Тоді за період спалаху зафіксували 33 випадки захворювання на холеру та 24 випадки вібріоносійства. Цей спалах був спричинений токсигенними штамами вібріонів, занесеними з іншої країни.

Симптоми холери:

  • частий, до 10 і більше разів на добу, пронос, через що  організм  втрачає велику кількість рідини;
  • м'язові судоми, що з'являються через втрату з рідиною мікроелементів;
  • загострення рис обличчя, западання очей, посиніння губ і вушних раковин;
  • холодна шкіра (холера супроводжується нормальною або навіть зниженою температурою тіла);
  • втрата пружності шкіри, через що вона легко збирається в складки та дуже довго розправляється;
  • задишка, різка слабкість.

Для профілактики холери необхідно дотримуватись наступних правил:

  • кип'ятити воду( під час кип'ятіння холерний вібріон гине протягом хвилини);
  • дотримуватись елементарних правил особистої гігієни, ретельно мити руки перед тим, як брати чи готувати їжу та після відвідування туалету;
  • стежити за якістю харчових продуктів, не вживати їх, якщо є сумніви у дотриманні їхнього зберігання та походження;
  • за можливості використовувати спеціальні засоби (таблетки) для знезараження води перед її кип'ятінням;
  • мити овочі та фрукти перед вживанням, якщо є сумніви у якості води, то не вживати фрукти та овочі без термічної обробки;
  • ретельно готувати їжу, проварювати та просмажувати продукти перед вживанням.

 Нині триває літо з усіма супутніми проблемами, підсиленими війною – немиті руки і фрукти, неможливість дотримуватися гігієни,  «підозріла» вода для пиття, купання там, де цього не можна робити. Щодо купання,то необхідно наголосити,що   Азовське та Чорне  моря у цьому, воєнному, році не для купання. Ту ж холеру, цілком можна підхопити і в воді…

Якщо у людини нормальний імунітет, вона може й не захворіти, коли до її організму потрапить якась інфекція. Або -  захворіти легко і навіть не звернути на це уваги. Тому одним із чинників розповсюдження інфекцій під час війни є й послаблений імунітет – через стреси, недоїдання.

Чим же небезпечна холера

 Холера  відноситься до особливо небезпечних інфекцій, і вистачає лічених днів, щоб стався великий спалах. Пов’язано це насамперед з тим, що холера - це не завжди тяжкий перебіг захворювання. В першу чергу, вона проявляється діареєю, але під медичне спостереження потрапляють тільки важкі пацієнти. У цього захворювання є і легкий, і стертий перебіг - коли людина виділяє збудник холери, але симптомів немає або вони слабко виражені. Якраз такі «приховані» хворі  й становлять найбільшу небезпеку. Якщо ж захворювання протікає гостро, відбувається настільки інтенсивна втрата рідини, що вже на першу- другу добу стан може стрімко погіршитися і призвести до смерті.

Вакцини проти холери існують, але вони не характеризуються високою ефективністю та тривалим захистом. Їх переважно використовують для медичних працівників, або для тих, хто має працювати в осередку спалаху. І навіть один хворий на холеру – це спалах. Територію, де його виявили, ретельно оточують, звідти нікого не випускають. Холера - це інфекція, що викликається бактеріями і її лікують антибактеріальними препаратами. Але препарати діють лише на збудник, який продукує токсин, тому мають допоміжний характер для лікування. Головне в лікуванні  - компенсувати втрату рідини. Хворому потрібно вводити рідину внутрішньовенно, зрозуміло,  це дуже складно забезпечити, коли війною пошкоджена інфраструктура. Причинами розповсюдження інфекції можуть стати  великі скупчення людей під час евакуації, недоступність чистої питної води, чистих продуктів, купання у забруднених водоймах.

Необхідно взяти за правило: руки мають бути чистими!!! Останнім часом, в зв’язку з COVID-19,  багато людей призвичаїлися мити або обробляти руки антисептиками. Інший момент: вода, яку ви використовуєте для їжі, має бути кип’ячена. Це передусім  стосується місцевостей, де є проблеми з централізованим водопостачанням. Саме кип’яченою водою потрібно мити овочі та фрукти. Так як кип’ятити воду необхідно не менше однієї хвилини, електрочайники для цього не годяться – вони відразу ж виключаються після закіпання води.

Пам'ятайте! При перших симптомах холери слід негайно звернутися до лікаря! При своєчасно розпочатому лікуванні нетяжка форма холери закінчується повним одужанням. За відсутності ефективної терапії протягом 2-3 днів, у хворого може розвинутись кома, можливі летальні наслідки.

Бережіть себе і своїх близьких !!!

 

Новобуз  управління  Головного управління

Держпродспоживслужби  в  Миколаївській області