Баштанська районна військова адміністрація напередодні Новорічних та Різдвяних свят, нагадує, що ми живемо в умовах правового режиму воєнного стану, на території нашої країни йде повноцінна війна, щодня від вибухів та пострілів гинуть люди, руйнуються людські долі. Тому закликаємо всіх мешканців Баштанського району утриматися від гучного святкування з використанням петард, різноманітних феєрверків та салютів. Також нагадуємо, що з 00:00 до 05:00 годин діє комендантська година та встановлений спеціальний режим світломаскування в режимі повного затемнення.

Діє ряд заборон на використання піротехнічних засобів під час дії воєнного стану. Правопорушники, які ігноруватимуть обмеження будуть притягуватися, як до адміністративної, так і до кримінальної відповідальності.

❗️За порушення законодавства та недотримання визначених обмежень, пов’язаних із використанням піротехніки, передбачена відповідальність, зокрема за:

▪️статтею 164 КУпАП (Порушення порядку провадження господарської діяльності). Санкція статті передбачає – накладення штрафу від однієї тисячі до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією виготовленої продукції, знарядь виробництва, сировини й грошей, одержаних внаслідок вчинення цього адміністративного правопорушення, чи без такої;

▪️статтею 182 КУпАП (Порушення вимог законодавчих та інших нормативно-правових актів щодо захисту населення від шкідливого впливу шуму чи правил додержання тиші в населених пунктах і громадських місцях). Санкція статті передбачає – накладення штрафу на громадян від п’яти до п’ятнадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і накладення штрафу на посадових осіб та громадян – суб’єктів господарської діяльності – від п’ятнадцяти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян;

▪️статтею 195-6 КУпАП (Порушення порядку виробництва, зберігання, перевезення, торгівлі та використання піротехнічних засобів). Санкція статті передбачає накладення штрафу від шістдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією піротехнічних засобів.

▪️статтею 296 КК України (Хуліганство). Санкція статті – накладення штрафу від однієї тисячі до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до п’яти років.