Фото без опису
 
У період з 25 листопада до 10 грудня відбуватиметься щорічна Всеукраїнська акція «16 днів проти насильства».

Генеральна Асамблея ООН оголосила 25 листопада Міжнародним днем боротьби за ліквідацію насильства щодо жінок. 
Щороку в цей день у різних країнах по всьому світу розпочинається акція «16 днів проти насильства». Насильство – це застосування силових методів або психологічного тиску за допомогою погроз, свідомо спрямованих на слабких або тих, хто не може чинити опір, тобто будь-яке застосування сили щодо беззахисних. Однією з найбільш розповсюджених форм порушення прав людини у світі є жорстоке поводження з дітьми.
Основне завдання цієї акції - привернути увагу спільноти до двох актуальних проблем – запобігання та протидії домашньому насильству та торгівлі людьми, а також активізація діяльності державних установ і громадських організацій задля об’єднання зусиль заради захисту прав людини. 

Акція «16 днів проти насильства» – це нагода ще раз нагадати громадськості про існування цих проблем у суспільстві, підвищити рівень обізнаності людей щодо усіх форм насильства, продовжити процес створення недискримінаційного простору для життя, розвитку і професійного зростання кожної людини.

У непростий час, який наразі переживає Україна, додержання права на захист від домашнього насильства не повинно вважатись другорядним.

Конституцією України задекларовано, що людина, її життя і здоров’я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю.

Широкомасштабна збройна агресія Російської Федерації на території України підвищує ризики вчинення домашнього насильства. Рятуючись від окупації, багато українців наразі вимушено проживають у непритаманних для себе умовах: багато сімей стали мешкати разом з родичами, інші – залишили свої домівки. Напружена ситуація, постійне хвилювання за життя і здоров’я своїх дітей і близьких, втрата місця роботи або зменшення доходів, може призводити до збільшення кількості конфліктів та проявів насильства.

Необхідно пам’ятати, що домашнє насильство - це не лише фізичне насильство, а так само психологічні образи, принизливе ставлення, умисне позбавлення житла, їжі, одягу, іншого майна, коштів чи документів або можливості користуватися ними, примушування до праці та інше.
       
Особа, яка зазнала домашнього насильства, має право на захист, допомогу, а також на притягнення кривдника до відповідальності, передбаченої законодавством.