Патронатна сім’я — це тимчасова форма влаштування дитини на час, поки її батьки долають обставини, що призвели до вилучення дитини. Або, поки для неї не буде знайдений варіант всиновлення чи постійного влаштування до сімейної форми виховання.

Патронатна сім'я потрібна, щоб уникнути потрапляння дитини в інституцію або лікарню, де вона може провести довгий час в очікуванні необхідних формальних процедур. Особливо важливо забезпечити цю послугу для маленьких дітей через 3 причини

перші три роки критично важливі для розвитку мозку, тому в цей період особливо необхідний контакт зі значущим дорослим.

при влаштуванні в інституційні заклади діти до 3-х років найбільше ризикують стати жертвою фізичного і психологічного насилля.

Діти такого віку мають більші шанси знайти нову сім'ю (якщо буде така необхідність). Крім того, повномасштабна війна принесла нові виклики, тож послуги патронатної сім'ї потребують діти, чиє житло зруйноване чи непридатне для життя, чиї батьки залишилися на тимчасово окупованих територіях, в полоні, пропали безвісти чи знаходяться на лікуванні. Нажаль в Україні не вистачає патронатних сімей - немає охочих. Для розв'язання цієї проблеми мають бути переглянути підходи щодо фінансування, матеріально-технічного забезпечення, соціальної підтримки. Також справа в емоційній площині: потенційні патронатні вихователі бояться, що прив'яжуться до дитини та розставання буде важким.

Пошук кандидатів у патронатні вихователі та первинний відбір забезпечує служба у співпраці з центром надання соціальних послуг/центром соціальних служб, що надає в територіальній громаді соціальні послуги .

Пошук кандидатів у патронатні вихователі на рівні територіальної громади проводиться шляхом інформаційних кампаній, співбесід і консультацій з особами, які виявили бажання виконувати обов’язки патронатного вихователя, зокрема з числа безробітних.

Служба у справах дітей Новобузької міської ради закликає охочих створити патронатну сім’ю звернутися до служби, де ви отримаєте консультацію та допомогу по збору необхідних документів.

Телефон для довідок - 0688525707

На зображенні може бути: 2 людини та дитина