Що таке патронат?

Патронат над дитиною — це послуга тимчасового догляду, виховання та реабілітації дитини в сім'ї патронатного вихователя на період подолання дитиною, її батьками або іншими законними представниками складних життєвих обставин.

Термін перебування дитини в сім'ї патронатного вихователя становить до 6 місяців, проте в певних випадках, коли ситуація потребує більше часу для вирішення, цей термін може бути продовжений.

Хто може стати патронатним вихователем?

Кандидатом у патронатні вихователі може бути особа, в тому числі фізична особа — підприємець, яка провадить підприємницьку діяльність за визначеним видом економічної діяльності (КВЕД 97.00 та/або КВЕД 88.91, та/або КВЕД 85.59) відповідно до відомостей з ЄДРПОУ, яка виявила бажання виконувати обов’язки патронатного вихователя на професійній основі, а також:

  • може створити влаштованій дитині належні умови для проживання, навчання та розвитку, здійснення санітарно-гігієнічних процедур;
  • має повнолітнього члена своєї сім'ї (чоловіка або дружину, сина чи доньку, іншого члена сім'ї) чи іншу повнолітню особу, яка готова бути помічником патронатного вихователя та разом з кандидатом у патронатні вихователі пройти навчання і надавати допомогу у догляді за дитиною, влаштованою під патронат. Якщо ж у вас немає такої особи вам допоможуть її знайти.

Обов’язки патронатного вихователя:

  • забезпечити дитину житлом, одягом, харчуванням тощо;
  • створити дитині умови для навчання, фізичного та духовного розвитку;
  • співпрацювати з батьками, іншими законними представниками дитини задля подолання складних життєвих обставин у межах та у спосіб, визначені органом опіки та піклування;
  • забезпечити надання чи доступ до послуг, визначених договором про патронат над дитиною.

Також патронатний вихователь має помічника, який надає допомогу у догляді за дитиною, влаштованою під патронат.

Патронатним вихователем НЕ можуть бути особи, які:

  • виховують власну дитину віком до трьох років, дитину з інвалідністю підгрупи, А або дитину, хвору на тяжкі перинатальні ураження нервової системи, тяжкі вроджені вади розвитку, рідкісні орфанні захворювання, онкологічні, онкогематологічні захворювання, дитячий церебральний параліч, тяжкі психічні розлади, гострі або хронічні захворювання нирок IV ступеня, дитину, яка потребує трансплантації органа, потребує паліативної допомоги, якій не встановлено інвалідність;
  • є опікунами, піклувальниками, прийомними батьками чи батьками-вихователями;
  • обмежені у дієздатності;
  • визнані недієздатними;
  • позбавлені батьківських прав, якщо ці права не були поновлені;
  • перебувають на обліку сімей/осіб, які опинилися у складних життєвих обставинах;
  • стосовно яких було прийнято рішення органу опіки та піклування або суду про відібрання дитини;
  • перебувають під слідством;
  • були усиновлювачами (опікунами, піклувальниками, прийомними батьками, батьками-вихователями), патронатними вихователями дитини, але усиновлення було скасовано або визнано недійсним (було припинено опіку, піклування чи діяльність прийомної сім'ї або дитячого будинку сімейного типу), або договір про патронат над дитиною було розірвано з їх вини;
  • перебувають на обліку або на лікуванні у психоневрологічному чи наркологічному диспансері;
  • зловживають спиртними напоями або наркотичними засобами; страждають на хвороби, перелік яких затверджений МОЗ;
  • були засуджені за кримінальні правопорушення проти життя і здоров’я, волі, честі та гідності, статевої свободи та статевої недоторканості особи, проти громадської безпеки, громадського порядку та моральності, у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів, а також за злочини, передбачені статтями 148150150-1, 164166167169181187324442 Кримінального кодексу України, або мають не погашену чи не зняту в установленому законом порядку судимість за вчинення інших кримінальних правопорушень;
  • перебувають на профілактичному обліку в органах Національної поліції як кривдники;
  • за станом здоров’я потребують постійного стороннього догляду;
  • проживають (перебувають) на території активних бойових дій та тимчасово окупованих Російською Федерацією територіях України.

Також патронатними вихователями не можуть бути особи, члени сім'ї яких проживають на спільній житловій площі з патронатним вихователем та мають обмеження, визначені вище.

Хто може бути влаштований в патронатну сім'ю

Діти, які перебувають у складних життєвих обставинах, що негативно впливають чи можуть вплинути на їх життя, здоров’я та розвиток, в тому числі діти, які залишилися без батьківського піклування; малолітні/неповнолітні вагітні чи малолітні/неповнолітні породіллі з немовлям, які залишилися без батьківського піклування або перебувають у складних життєвих обставинах.

Оплата послуг зі здійснення патронату над дитиною

Розмір грошового забезпечення становить три мінімальні заробітні плати на місяць (з 01.04.2024 р. — 24 000 грн). оплата здійснюється за кожен день перебування дитини в сім'ї). Якщо патронатний вихователь провадить підприємницьку діяльність, розмір грошового забезпечення патронатного вихователя за надану послугу патронату над дитиною становить три з половиною мінімальної заробітної плати на місяць (з 01.04.2024 р. — 28 000 грн).

Розмір грошового забезпечення помічника патронатного вихователя за надану послугу патронату над дитиною, становить одну мінімальну заробітну плату на місяць (з 01.04.2024 р. — 8 000 грн).

На дітей влаштованих в сім'ю виплачується соціальна допомога на утримання дитини в сім'ї патронатного вихователя у розмірі двох з половиною прожиткових мінімумів для дітей віком до 6 років (станом на 01.08.2024 р. — 6 407,5 грн.) та для дітей віком від 6 до 18 років (станом на 01.01.2024 р. — 7 990 грн), а на дітей з інвалідністю здійснюються більші виплати.



Телефон для довідок - 0688525707

Фото без опису