https://amnu.gov.ua/wp-content/uploads/2022/12/Christmas-1-696x452.jpg

 

Напередодні новорічних свят вважаємо за доцільне ще раз нагадати про дотримання санітарних правил при виборі харчових продуктів, дотримання технології приготування та зберігання готових страв, що допоможе убезпечити себе і своїх рідних від харчових отруєнь та гострих кишкових інфекцій. Для цього варто скористатись деякими порадами:

- купуйте продукти харчування та напої в спеціалізованих магазинах, обов’язково звертайте увагу натермін придатності харчових продуктів, наявність стікерів, цілісність пакування, зовнішній вигляд;

- відмовтесь від закупів на стихійних ринках або з рук у приватних осіб; 

- не слід купувати продукти завчасно, особливо ті, що швидко псуються;

- вживайте тільки свіжоприготовлену їжу, салати зберігайте в незаправленому виді, засмачувати їх слід безпосередньо перед вживанням, адже їх термін придатності вичерпний, наприклад, у майонезних салатів – це не більше 24 годин, овочевих на олії – 36 годин, але це діє тільки за умови дотримання температурних вимог;

- зберігайте їжу при безпечній температурі, не залишайте приготовану їжу за кімнатної температури більш ніж на 2 години, приготовані страви слід зберігати гарячими (60 °С) аж до подавання до столу, не зберігайте їжу надто довго, навіть у холодильнику, не розморожуйте продукти за кімнатної температури;

- для приготування їжі використовуйте лише питну воду гарантованої якості;

- свіжі овочі, фрукти ретельно промивайте водою, при сильних забрудненнях їх слід обдавати окропом;

- зберігайте сирі продукти, наприклад м’ясо та рибу, окремо від готових страв, для їх обробки користуйтеся окремим кухонним приладдям, зокрема ножами і обробними дошками;

- ретельно готуйте їжу, старанно просмажуйте чи проварюйте продукти, особливо м’ясо, яйця і морепродукти, доводьте страви до кипіння, щоб вони готувалися щонайменше за 70 °С, пам’ятаємо, що сік м’яса чи птиці під час приготування має бути прозорим, а не рожевим;

-  купуючи сушену та в’ялену рибу промислового виробництва, навіть в закладах торгівлі, звертайте увагу на її зовнішній вигляд, умови зберігання, наявність маркування із зазначенням дати виготовлення та терміну придатності;

- вживайте грибні та рибні консерви тільки промислового виготовлення;

- суворо дотримуйтесь правил особистої гігієни: мийте руки перед тим, як брати продукти чи готувати їжу, додатково вимийте і продезінфікуйте всі поверхні та кухонне приладдя, які ви будете використовувати.

У випадку виявлення перших ознак гострого кишкового захворювання чи харчового отруєння - болю у животі, блювання, проносу, підвищеної температури тіла - необхідно терміново звернутись до лікаря. Не слід займатися самолікуванням, адже захворювання можуть викликати розвиток інтоксикації, що супроводжується сильним зневодненням організму. Зволікання можуть коштувати не тільки здоров’я, але й життя.

Бережіть себе та своїх близьких, турбуйтеся про здоров’я та оминайте сумнівні продукти харчування!

 

 

Баштанське районне управління

                                                             Головного управління

Держпродспоживслужби

в Миколаївській області