Нітрати в питній воді можуть бути смертельно небезпечні!
Головне управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області тримає на постійному контролі питання забезпечення населення якісною питною водою, що надається суб’єктами господарювання на підконтрольної території.
Впродовж останніх років в країні зростає нітратне забруднення ґрунтових вод, які широко використовуються у сільській місцевості для нецентралізованого водопостачання, внаслідок ненормованого використання в колективних господарствах та у приватному секторі мінеральних і особливо органічних добрив. Раніше нітрати були переважною проблемою води з колодязів та неглибоких свердловин. Сьогодні ситуація змінилася – нітрати виявляються й у досить глибоких свердловинах. Основні джерела надходження нітратів у воду із свердловини – фекальні стоки, відходи тваринницьких ферм, мінеральні добрива.
Нітрати — це солі азотної кислоти (NO3), що природно утворюються у ґрунті та воді. Азот, разом з фосфором і калієм — це важливі елементи, що необхідні для життя та функціонування багатьох живих організмів, зокрема рослин. Саме тому, ці елементи є надзвичайно поширеною основою для добрив (калійної, кальцієвої, аміачної селітри, тощо). Нітратів також багато в органічних, промислових та комунально-побутових відходах.
Вода, забруднена нітратами, надзвичайно небезпечна для дитячого організму, а особливо для дітей у перші місяці життя. Ризик розвитку водно-нітратної метгемоглобінемії у дітей, особливо першого року життя, пов’язаний насамперед із недосконалістю ферментних систем організму, біохімічних процесів, що відбуваються в ньому. При тривалому вживанні забрудненої нітратами води і овочів розвивається хронічна нітратна інтоксикація.
Чутливими до нітратів є також особи похилого віку, хворі на анемію, дихальну та серцево-судинну системи. Трапляються випадки захворювання й у дітей старшого віку (після споживання води з високим вмістом нітратів).
Категорично заборонено використовувати воду у якій вміст нітратів перевищує нормативні показники.
Відповідно до вимог ДСанПіН 2.2.4-171-10 "Гігієнічні вимоги до питної води, призначеної для споживання людиною", Закону України "Про питну воду та питне водопостачання", відповідальність за якість води та стан джерел централізованого та нецентралізованого водопостачання в населених пунктах покладено на органи місцевого самоврядування та на суб’єкти господарювання в сфері питного водопостачання.
Для попередження негативного впливу нітратів на здоров’я населення та запобігання виникненню отруєнь і захворювань, пов’язаних з водно-нітратною метгемоглобінемією, необхідно:
• не вживати питну воду в якій вміст нітратів перевищує нормативні показники (50 мг/л). Особливо це стосується дітей та вагітних жінок! Для приготування їжі та питних цілей дітей до 3-х років використовувати чисту від нітратів питну воду;
• дотримуватися гігієнічних вимог при облаштуванні та експлуатації колодязів (ізолювання стін колодязів, облаштування навколо нього глиняного замка, огородження, навісу, кришки, загального відра тощо). Відповідно до санітарних вимог, колодязі не менше 1 разу на рік необхідно чистити, а саме: відкачувати воду, чистити стінки металевими щітками від нальоту і дно від осаду, зайвих речей, які могли потрапити випадково до криниці, з подальшою дезінфекцією. Після чого воду необхідно знову відкачати і користуватися колодязем уже після наступного заповнення та проведення лабораторного контролю питної води;
• територію поблизу колодязя (свердловини) утримувати в чистоті та організовувати відведення поверхневого стоку;
• з обережністю застосовувати в сільському господарстві та приватному секторі мінеральні чи органічні добрива;
• за можливості як найдовше годувати немовлят першого року життя грудним молоком. Вміст нітратів у ньому низький, навіть якщо мати вживає питну воду з підвищеною концентрацією нітратів;
• вживати аскорбінову кислоту, ретинол (віт. А, альфа-токоферол), віт.Е, танін, цистеїн, які здатні послабити негативний вплив нітратів на людський організм.
Майте на увазі, що забруднена нітратами вода навіть у смертельних дозах — чиста, прозора, без запаху і видимих домішок, звичайна за смаком. Хай це не вводить Вас в оману!
Кип’ятіння забрудненої нітратами води не зменшує, а збільшує її токсичність!
Забруднену нітратами воду можна використовувати для технічних цілей: прання білизни, прибирання в приміщеннях, тощо.
При перших ознаках отруєння негайно звертайтеся за медичною допомогою.
Перевірити якість води можна в акредитованих на ці види досліджень лабораторіях.
Баштанське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області
Facebook – сторінка - https://www.facebook.com/Mykolaivdpss/
Джерело інформації: https://vingudpss.gov.ua/news/nitrati-v-pitniy-vodi-smertelno-nebezpechni