Відкритий лист (звернення) депутатів

Новобузької міської ради

 

                                                                                Голові Верховної Ради України

                                                                Дмитру РАЗУМКОВУ

 

Народному депутату України

Ігорю НЕГУЛЕВСЬКОМУ

 

                                                                    

                                                                       ЗВЕРНЕННЯ

 

Кабінетом Міністрів України розроблений проект Закону України «Про засади     адміністративно-територіального устрою України», який визначає основні засади адміністративно-територіального устрою держави, порядок утворення, ліквідації,      встановлення і зміни меж адміністративно-територіальних одиниць та населених пунктів. 

Фото без опису

Згідно з документом, систему адміністративно-територіального устрою України становитимуть: Автономна Республіка Крим, області, райони, райони у містах, а також міста, селища, села. 

Також документом визначається порядок утворення та ліквідації адміністративно-територіальних одиниць, встановлення і зміна їх меж, віднесення населених пунктів до категорії сіл, селищ, міст, найменування і перейменування населених пунктів, адміністративно-територіальних одиниць. Крім того, у законопроекті врегульовуються питання щодо Державного реєстру адміністративно-територіальних одиниць та населених пунктів.

Повідомляємо, що окремі положення вказаного документу викликають обґрунтовані занепокоєння з боку органів місцевого самоврядування та громадськості. Зокрема, жителі міста Нового Бугу Миколаївської області висловлюють стурбованість перспективою втрати Новим Бугом статусу міста, адже законопроектом передбачається, що такий статус буде мати населений пункт, який налічує не менше 20 тис жителів. 

Якщо вказаний проект набере статусу Закону, то наше місто Новий Буг може перетворитися з міста обласного підпорядкування на селище. 

Це неприйнятно як для самих жителів Нового Бугу, так і для тих, чия доля тим чи іншим чином пов’язана з нашим містом. Переконані, що зміна статусу Нового Бугу внесе непоправні зміни і в подальше формування історії всієї України. 

З 1860 року Новий Буг (у той час тут в 787 дворах проживала 5381 людина) був віднесений до розряду містечок.

       Згідно із законом від 24 листопада 1866 р. про поземельне облаштування державних селян жителі Нового Бугу зберегли за собою усі землі, що перебували в їхньому користуванні. За ними закріпили 22 тис. десятини орної землі і сінокосів. У другій половині XIX ст. розвиток капіталістичних стосунків в сільському господарстві значно прискорився. 5 місцевих поміщиків, 6 німців-колоністів і 65 заможних господарів у 80-х роках зосередили у своїх руках понад 10 тис. десятини землі і 70 відсотків худоби. Вони розширювали посіви зернових, зв'язували своє господарство з ринком, отримуючи величезні прибутки. У зв'язку з будівництвом в 70-х роках залізничної лінії Знам'янка — Миколаїв у Новому Бузі була споруджена залізнична станція, де працювали жителі містечка. Значний розвиток отримали тут дрібні промисли, зокрема виготовлення предметів господарського і домашнього ужитку: килимів, посуд і ін. У кінці XIX ст. тут налічувалося 86 дрібних кустарних підприємств. Були 33 хлібних комори, торгували 52 крамниці, в тому числі 7 винних і пивних. Щотижня проводилися великі базари, близько п'яти раз на рік — ярмарки. Діяли місцеве відділення Державного банку і кредитне товариство. У березні 1923 року Новий Буг, який нараховував тоді 16,5 тисяч жителів, з волосного став районним центром. До складу району ввійшли території Новобузької, Антонівської, Новополтавської, Полтавської, Новопавлівської, Явкинської, Єфінгарської (Єфінгар — село Плющівка Баштанського району) і Горожанської волостей. В районі було 65 населених пунктів і 20 сільських рад. Найбільшими були Полтавська (Полтавка, нині Баштанка) — 7265 душ, Новосільська — 5690 душ і Явкинська — 4815 душ. На території міста Нового Бугу було три сільських ради.

На 33 сесії 7 скликання Новобузької міської ради було схвалено проект рішення «Про добровільне об’єднання територіальних громад», відповідно до даного рішення до Новобузької  терторіальної громади увійшли с. Новомихайлівка, Новодмитрівка, Григорівка та  Анастасівка  Новомихайлівської сільської ради. На сьоднішній день населення Новобузької об’єднаної територіальної громади становить - 18 911 чоловік.

На даний момент на території Новобузької об’єднаної територіальної громади розміщено 11 загальноосвітних навчальних закладів, включно з Новобузькою дитячо - юнацькою спортивною школою та Цетром позашкільної роботи дітей та юнацтва. Новобузька об’єднана територіальна  громада нараховує 11 дошкільних навчальних закладів, Новобузький педагогічний коледж, Новобузький коледж Миколаївського національного аграрного університету. В місті діє районний будинок культури, краєзнавчий музей та 5 закладів клубного типу. В межах території Новобузької об’єднаної територіальної громади знаходяться 13 історичних пам’ятників серед них барильефи і меморіали. 

Жителі Нового Бугу переконані, що позбавляти місто Новий Буг статусу, перетворивши його на селище, не правильно і не справедливо. Перспектива втрати Новим Бугом статусу міста викликала бурхливе обговорення. Підтвердженням думки жителів Нового Бугу є чисельні дописи на сторінках соціальних мереж.

Виходячи з викладеного,  депутати Новобузької міської ради  від територіальної громади міста Новий Буг звертаються до Вас з проханням внести відповідні зміни до проекту Закону України «Про засади адміністративно-територіального устрою України» і неодмінно зберегти за Новим Бугом статус міста. 

 

 

                                                                З повагою депутати Новобузької міської ради.

 

Звернення прийнято на VI сесії

                                                                                              Новобузької міської ради

                                                                              24.02.2020 року