Рекомендації з продажу овочів та фруктів у закладах торгівлі
За даними Всесвітньої організації з охорони здоров’я на сьогоднішній день у світі відсутні будь-які докази того, що хвороба COVID-19 може передаватися через харчові продукти або пакувальний матеріал. Крім того, немає жодних даних про передачу вірусу через фрукти та овочі. Враховуючи міжнародні рекомендації та наявну інформацію про шляхи передачі COVID-19, реалізація фруктів та овочів у закладах роздрібної торгівлі харчовими продуктами має здійснюватися в спосіб, що гарантує дотримання протиепідемічних вимог.
Листом Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України від 11.04.2020 №2601-06/24294-06 поінформовано зареєстрованих операторів ринку щодо даного питання під час дії карантинних обмежень, а саме:
1) реалізація фруктів та овочів в упаковці виробника;
2) фасування фруктів та овочів продавцем у спеціально відведеному приміщенні, або їх відпуск безпосередньо в торговельній залі через продавця, за умови:
- наявності у продавця особистої медичної книжки;
- використання продавцем засобів індивідуального захисту (маска, рукавички);
- пакування продавцем фруктів та овочів в індивідуальну упаковку (наприклад, одноразові поліетиленові пакети, паперові пакети, плівку, пластикові контейнери тощо);
- дотримання продавцем рекомендованої дистанції із покупцем;
забезпечення наявності і доступності для продавців засобів дезінфекції у торговельній залі;
3) реалізація нефасованих фруктів та овочів шляхом самообслуговування покупцями в торговельній залі, за умови:
- забезпечення доступу до місця (зони) торгівельного обслуговування лише тих покупців, які мають одягнені засоби індивідуального захисту (маски);
- забезпечення покупців, за потреби, засобами індивідуального захисту (одноразовими рукавичками);
- забезпечення пакування покупцями фруктів та овочів в індивідуальну упаковку (наприклад, одноразові поліетиленові пакети, паперові пакети, плівку, пластикові контейнери тощо);
- забезпечення наявності і доступності для покупців засобів дезінфекції у торговельній залі.
Заклади роздрібної торгівлі харчовими продуктами мають забезпечити покупців інформацією щодо необхідності ретельного миття овочів та фруктів в домашніх умовах, а також, де це є доречним, здійснення їх термообробки перед вживанням.
Заклади роздрібної торгівлі харчовими продуктами мають забезпечити контроль за дотриманням цих рекомендацій.
Одночасно інформуємо, що листи Мінекономіки мають інформативний характер та не встановлюють правових норм.