Трансжири в їжі: небезпека для здоров’я та як уникати її.
Т
Що таке трансжири?
Взагалі жири (або ліпіди) є важливим компонентом для «будівництва» клітинних оболонок людського організму. Їхні молекули захищають клітини від зовнішнього впливу, допомагають у насиченні поживними речовинами та киснем. Від корисних жирів трансжири відрізняються зміненою хімічною формулою, вони містять трансізомери ненасичених жирних кислот, що гірше засвоюються організмом. Хімічні елементи, що містяться в трансжирах, в разі потрапляння до організму людини замінюють молекули «правильних» ліпідів, і клітини припиняють виконувати свої функції. Трансжири містяться у м’ясі та молочних продуктах. Утворюються трансжири під час дезодорації та гідрогенізації рослинних олій. Штучно створені трансжири використовують у харчовій промисловості для збільшення терміну придатності, покращення зовнішнього вигляду і смаку продукції.
Вплив трансжирів на здоров’я людини
Доведено, що трансжири практично не беруть участь в обміні речовин людини, натомість порушують ліпідний профіль і можуть призвести до різних захворювань.
Вживання трансжирів може призвести до:
- Розвитку серцево-судинних захворювань;
- Гормональних порушень;
- Розвитку цукрового діабету, ожиріння, онкологічних захворювань;
- Ослаблення імунітету;
- Появи алергічних реакцій;
- Порушень репродуктивної функції у чоловіків.
Як визначити, що у складі продукту є трансжири
Перед тим, як придбати готовий до вживання продукт або напівфабрикат, вивчіть етикетку. У складі продукту трансжири зазвичай зазначаються, як кулінарний, гідрогенізований, сатурований, модифікований, рослинний, комбінований, фритюрний жир або маргарин.
Які продукти містять трансжири
Як відомо, лідерами за вмістом трансжирів є маргарин і спреди.
Величезна кількість трансжирів зазвичай міститься в таких продуктах, як:
- Кондитерські вироби — торти, тістечка, пиріжки, млинці, печиво, вафлі, цукерки, а також продукти, що містять будь-яке смажене тісто;
- фастфуд —картопля фрі, нагетси, бургери, чебуреки тощо;
- морозиво, молочні напої, кава й гарячий шоколад із вершками;
- картопляні чипси, сухарики, попкорн;
- перероблене м’ясо —ковбаси, сосиски, сардельки, шинка, бекон, солоне та копчене м’ясо, м’ясні консерви тощо;
- сухі суміші для приготування супів, соусів, кремів, млинців, кондитерських виробів, напоїв тощо;
- різні соуси, кетчупи, майонези тощо;
- плавлені сири, тверді сири, сирки;
- заморожені напівфабрикати.
Чим же замінити трансжири у своєму раціоні:
- Альтернатива магазинній випічці — домашня, без маргарину, лише з додаванням корисних рослинних олій (або й без них), яку випікають до 200 °С.
- Солодощі з магазину можна замінити домашньою пастилою, цукерками з сухофруктів та какао без шкідливих добавок, домашнім шоколадом без какао-масла.
- Сухофрукти та фрукти, горіхи, насіння — альтернатива крекерам для швидких перекусів.
- Попкорн з кінотеатру можна замінити нутовим попкорном.
- Майонез і майонезні соуси замінити йогуртами (білим, грецьким) або сметаною.
- Замість звичних чипсів можна вживати овочеві та фруктові чипси.
- Ввести в раціон більше свіжих овочів.
Заміняти погані трансжири найкраще хорошими жирами. Відомо, що найбільше корисних для організму кислот цієї групи міститься в рибі.