Т

Що таке трансжири?

Взагалі жири (або ліпіди) є важливим компонентом для «будівництва» клітинних оболонок людського організму. Їхні молекули захищають клітини від зовнішнього впливу, допомагають у насиченні поживними речовинами та киснем. Від корисних жирів трансжири відрізняються зміненою хімічною формулою, вони містять трансізомери ненасичених жирних кислот, що гірше засвоюються організмом. Хімічні елементи, що містяться в трансжирах, в разі потрапляння до організму людини замінюють молекули «правильних» ліпідів, і клітини припиняють виконувати свої функції. Трансжири містяться у м’ясі та молочних продуктах. Утворюються трансжири під час дезодорації та гідрогенізації рослинних олій. Штучно створені трансжири використовують у харчовій промисловості для збільшення терміну придатності, покращення зовнішнього вигляду і смаку продукції.

 

Вплив трансжирів на здоров’я людини

Доведено, що трансжири практично не беруть участь в обміні речовин людини, натомість порушують ліпідний профіль і можуть призвести до різних захворювань.

Вживання трансжирів може призвести до:

  • Розвитку серцево-судинних захворювань;
  • Гормональних порушень;
  • Розвитку цукрового діабету, ожиріння, онкологічних захворювань;
  • Ослаблення імунітету;
  • Появи алергічних реакцій;
  • Порушень репродуктивної функції у чоловіків.

 

 

Як визначити, що у складі продукту є трансжири

Перед тим, як придбати готовий до вживання продукт або напівфабрикат, вивчіть етикетку. У складі продукту трансжири зазвичай зазначаються, як кулінарний, гідрогенізований, сатурований, модифікований, рослинний, комбінований, фритюрний жир або маргарин.

 

Які продукти містять трансжири

Як відомо, лідерами за вмістом трансжирів є маргарин і спреди.

Величезна кількість трансжирів зазвичай міститься в таких продуктах, як:

  • Кондитерські вироби — торти, тістечка, пиріжки, млинці, печиво, вафлі, цукерки, а також продукти, що містять будь-яке смажене тісто;
  • фастфуд —картопля фрі, нагетси, бургери, чебуреки тощо;
  • морозиво, молочні напої, кава й гарячий шоколад із вершками;
  • картопляні чипси, сухарики, попкорн;
  • перероблене м’ясо —ковбаси, сосиски, сардельки, шинка, бекон, солоне та копчене м’ясо, м’ясні консерви тощо;
  • сухі суміші для приготування супів, соусів, кремів, млинців, кондитерських виробів, напоїв тощо;
  • різні соуси, кетчупи, майонези тощо;
  • плавлені сири, тверді сири, сирки;
  • заморожені напівфабрикати.

 

Чим же замінити трансжири у своєму раціоні:

  • Альтернатива магазинній випічці — домашня, без маргарину, лише з додаванням корисних рослинних олій (або й без них), яку випікають до 200 °С.
  • Солодощі з магазину можна замінити домашньою пастилою, цукерками з сухофруктів та какао без шкідливих добавок, домашнім шоколадом без какао-масла.
  • Сухофрукти та фрукти, горіхи, насіння — альтернатива крекерам для швидких перекусів.
  • Попкорн з кінотеатру можна замінити нутовим попкорном.
  • Майонез і майонезні соуси замінити йогуртами (білим, грецьким) або сметаною.
  • Замість звичних чипсів можна вживати овочеві та фруктові чипси.
  • Ввести в раціон більше свіжих овочів.

Заміняти погані трансжири найкраще хорошими жирами. Відомо, що найбільше корисних для організму кислот цієї групи міститься в рибі.