З 1 квітня 2019 року Національна служба здоров'я адмініструє урядову програму реімбурсації лікарських засобів «Доступні ліки», яку впроваджено у 2017 році для зменшення фінансового навантаження на пацієнтів та покращення забезпечення ліками пацієнтів у процесі амбулаторного лікування. Реімбурсація – це механізм відшкодування державою вартості лікарських засобів. Сьогодні Програма працює для пацієнтів з серцево-судинними захворюваннями, бронхіальною астмою, цукровим діабетом ІІ типу. До списку ліків, які можна отримати за програмою, включено 254 лікарських засобів, 78 з яких можна отримати безоплатно, інші - з незначною доплатою.

У Миколаївській області 197 місць відпуску лікарських засобів за Програмою. З більш детальною інформацією щодо аптек, що працюють в програмі, можна ознайомитись за посиланнямhttps://nszu.gov.ua/e-data/dashboard.

Фото без опису

Управлінням охорони здоров’я облдержадміністрації та керівниками закладів охорони здоров’я ведеться робота щодо розширення мережі аптечних закладів – учасників Програми, особливо в сільській місцевості.

З переходом програми реімбурсації в адміністрування НСЗУ відшкодування вартості лікарських засобів відбувається за принципом «гроші йдуть за пацієнтом в аптеку». Це можливе завдяки новим принципам:

- єдині прозорі правила укладення договорів – усі аптеки, які відповідають мінімальному набору вимог, мають можливість укласти договір про реімбурсацію з НСЗУ;

- використання електронних інструментів – усі процеси пов'язані з укладенням договору про реімбурсацію та відпуск ліків за електронними рецептами відбуваються в електронній системі охорони здоров'я;

- електронний рецепт – забезпечує мобільність пацієнтів та нівелює географічні обмеження, оскільки отримати ліки можна в будь-якій аптеці чи аптечному пункті, які беруть участь у Програмі, незалежно від місця, де проживає пацієнт або де було виписано рецепт.

Покращення якості надання медичної допомоги населенню Миколаївської області знаходяться на постійному контролі облдержадміністрації та управління охорони здоров’я ОДА.