ПІДТРИМКА МАЛОГО І МІКРОБІЗНЕСУ

Мінекономіки та Мінфін запропонували ряд програм по кредитній підтримці малого і мікробізнесу, які будуть полягати у забезпеченні як видачі нових кредитів, так і рефінансуванні діючих кредитів з нульовою відсотковою ставкою з відтермінуванням погашення тіла кредиту. Тобто це фактично так звані кредитні канікули, які ми будемо готові забезпечити

Кредитні програми допоможуть українському мікро- та малому бізнесу витримати важкі економічні умови під час карантину. А також стануть запорукою збереження робочих місць. Адже основна умова кредитної програми – це збереження не менше 80% робочих місць у малому і мікробізнесі.

Оновлена програма “доступні кредити 5-7-9%”

Фото без опису

По-перше, розширено коло суб'єктів підприємництва, які можуть отримати державну фінансову підтримку за цією програмою. Тепер подавати заявки на кредит за умовами програми “Доступні кредити 5-7-9%” можуть підприємці, максимальний рівень річного доходу яких не перевищує 100 мільйонів гривень (було - до 50 мільйонів гривень).
По-друге, збільшується максимальна сума кредиту з 1,5 мільйона гривень до 3 мільйонів гривень.
По-третє, розширюється перелік цілей, на які підприємці можуть брати кредит в рамках програми «Доступні кредити 5-7-9%». Відтепер бізнес може розраховувати на підтримку держави, беручи позику також 
o на придбання нежитлової нерухомості без права передачі її третім особам; 
o придбання об?єктів права інтелектуальної власності за договорами комерційної концесії (франчайзинга), пов’язаних із реалізацією суб?єктом підприємництва інвестиційного проекту; 
o поповнення обігових коштів суб’єктів підприємництва у розмірі не більше 25% від загальної вартості інвестиційного проекту, що фінансується за рахунок кредитних коштів.
По-четверте, доопрацьовано умови програми «Доступні кредити 5-7-9%», щоб поширити її дію на той бізнес, що вже має кредити. Це дозволить зменшити боргове навантаження на мікро- та малих підприємців, а також розширить їх доступ до джерел поповнення обігових коштів. Зокрема, йдеться про провадження господарської діяльності з виробництва лікарських засобів, медичних виробів та обладнання; фінансування обігових коштів для зарплати, оренди, комунальних і охоронних послуг, збереження робочого стану обладнання, сировини та матеріалів.

Суб’єкти підприємництва можуть звернутися за отриманням пільгових кредитів в рамках антикризових заходів до відміни карантину плюс 90 днів після такої відміни. Також держава надає можливість отримати відстрочку з повернення кредиту, наданого на антикризові заходи, але не більше, ніж на дев’ять місяців.

Також у розробці програма “Нові гроші”, за якою підприємцям нададуть можливість отримати кредити під 5%.

ДОПОМОГА ПОСТРАЖДАЛИМ ГАЛУЗЯМ

Розробляються програми для постраждалих галузей

Пасажирські перевезення (авіа та наземні), туризм, готельний та ресторанний бізнес, кафе та бари, спорт та розваги, освіта (дошкільна, освіта у сфері спорту та культури та інші види освіти), та ринок оренди житла, перукарні та салони краси - найбільше постраждають від заходів спрямованих на протидію COVID-19

Можемо очікувати, що у меншій мірі постраждають: фінансова, страхова діяльність, будівництво, виробництво, роздрібна та оптова торгівля товарами не харч. продуктами, діяльність з логістики та перевезення вантажів, промисловість (за виключення виробництва харчової продукції) ремонт автотранспортних засобів, складське господарство.

Не постраждають: виробництво, роздрібна та оптова торгівля товарів харчовими продуктами, виробництво, роздрібна та оптова торгівля фармацевтичних продуктів і фармацевтичних препаратів, кур'єрські та поштові послуги, телекомунікаційні послуги, діяльність закладів охорони здоров'я та надання соціальної допомоги

ДОПОМОГА ПО БЕЗРОБІТТЮ

За інформацією Державного центру зайнятості станом на 17 квітня 2020 року в Україні офіційно зареєстровано 406,8 тисяч безробітних, що на 29,6% більше ніж на цю ж дату минулого року (станом на 17 квітня 2019 року кількість зареєстрованих безробітних становила 313,7 тис осіб).

За час дії карантину, тобто починаючи з 12 березня в службі зайнятості зареєструвалося 96,2 тисячі безробітних.

Станом на 17 квітня 2020 року, допомогу по безробіттю отримують 343,4 тис. осіб, що на 34,8% більше ніж на цю ж дату минулого року (станом на 17 квітня 2019 року кількість отримувачів допомоги становила 254,8 тис осіб).

Фінансування допомоги по безробіттю здійснюється в плановому режимі відповідно до законодавства. Громадяни України, які повертаються з-за кордону, реєструються в центрах зайнятості на загальних підставах.

Розмір допомоги по безробіттю розраховується для кожної особи індивідуально. 
Він визначається залежно від страхового стажу людини та її заробітної плати за останнім місцем роботи.

Допомога по безробіттю виплачується залежно від тривалості безробіття у відсотках до визначеного розміру (стаття 22 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування України на випадок безробіття»).

Максимальний розмір допомоги по безробіттю наразі становить 8 408 грн. (4 прожиткових мінімуми для працездатних осіб).

Розмір мінімальної виплати допомоги по безробіттю, що виплачується застрахованим особам в залежності від страхового стажу, становить 1 800 грн., а особам, виплати яким призначались без урахування страхового стажу – 1000 грн. відповідно до законодавства.

Загальна тривалість виплати допомоги по безробіттю не може перевищувати 360 календарних днів, а для осіб передпенсійного віку – 720 календарних днів.

ДОПОМОГА ПО ЧАСТКОВОМУ БЕЗРОБІТТЮ

Новим антикризовим законом введено поняття часткового безробіття на період дії обмежувальних заходів, встановленими Кабінетом Міністрів України для запобігання виникненню та поширенню коронавірусної хвороби.

Допомога по частковому безробіттю надаватиметься роботодавцям із числа суб’єктів малого та середнього підприємництва.

Задля її отримання необхідно звернутись до територіального органу центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері зайнятості населення та трудової міграції (Центру зайнятості), за місцем реєстрації його як платника єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та подати необхідні документи.