День Європи – це щорічне святкування миру і єдності, спрямоване на поширення ідей європейської ідентичності. 

Рішення щодо відзначення Дня Європи 9 травня в Європейському Союзі було прийнято у 1985 році на Саміті Ради ЄС у Мілані. В Україні це свято відзначається на державному рівні з 2003 року щорічно кожної третьої суботи травня згідно з Указом Президента «Про День Європи». 

Основна ідея Дня Європи – кожний мешканець континенту, незалежно від своєї національної належності і громадянства, має відчути себе вільним у “європейському домі”.

Фото без опису

В Європі також є свято з аналогічною назвою, воно вважається Днем народження Європейського Союзу. Саме у цей день у 1950 році міністр закордонних справ Франції Роберт Шуман виступив із закликом до об’єднання післявоєнних європейських держав для їх розвитку та добробуту в майбутньому. Промова політика стала першим кроком на шляху до об’єднаної Європи. Європейський Союз затвердив 9 травня як День Європи на саміті в Мілані 1985 року, вирішивши увічнити день проголошення Декларації Шумана.

……У День Європи жителі Україні відзначають день спільних цінностей, спільної історії всіх націй континенту. У 1887 році в Закарпатті у Верхнетісянській улоговині на правому березі Тиси було встановлено двометровий геодезичний знак, що позначає географічний центр Європи.

……День Європи є ще однією нагодою для українців нагадати іншим і підтвердити, що українці – європейська нація. За час, що минув від першого Дня Європи в Україні, це свято стало настільки популярним у країні, що його без перебільшення можна назвати частиною сучасного формування національної самобутності українців.