Сьогодні, відповідно до вимог законодавства і реалізації реформи децентралізації в Україні, гостро постало питання створення служб у справах дітей в територіальних громадах. На фахівців цих підрозділів буде покладено функції зі соціального захисту дітей.

Про це йшлося під час обласної відеоселекторної наради заступника голови облдержадміністрації Олександра Трайтлі з головами райдержадміністрацій, міських, сільських, селищних рад територіальних громад. Міський голова Максим Лагодієнко взяв участь у роботі наради.

Заступник голови облдержадміністрації зазначив, що вибудовування ефективної структури і вертикалі сприятиме налагодженню спільної роботи.

Фото без опису

Начальник служби у справах дітей облдержадміністрації Ірина Пономарьова поінформувала присутніх про основні аспекти реалізації державної політики у сфері соціального захисту дітей. Так, статтею 4 ЗУ «Про органи і служби у справах дітей та спеціальні установи для дітей» удосконалено правовий статус вищевказаних підрозділів.

Зокрема, передбачено:

- утворення з правом юридичної особи служб у справах дітей виконавчих органів сільських, селищних рад об’єднаних територіальних громад із штатною чисельністю з розрахунку один працівник служби не більше ніж на одну тисячу дітей, але не менше одного працівника на ОТГ;

- установлення штатної чисельності працівників служб у справах дітей з розрахунку один працівник служби не більше ніж на одну тисячу дітей, які проживають у районі, та не більше ніж на дві тисячі дітей, які проживають у місті, районі у місті.

На кожен підрозділ покладено відповідальність за:

- своєчасне виявлення дітей, які залишилися без батьківського піклування, сімей з дітьми, які перебувають у складних життєвих обставинах;

- надання сім’ям з дітьми якісних соціальних послуг в умовах ОТГ, спрямованих на підтримку виховної функції сім’ї, що дасть змогу зменшити кількість соціального сирітства;

- активного розвитку сімейних форм виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Виконання цих вимог стане основою і підґрунтям для забезпечення прав дітей.

Експерт Уповноваженого Президента України з прав дитини Офісу Президента України Павло Шульга запросив присутніх долучитися до навчання працівників територіальних громад з питання впровадження соціальних послуг на рівні громад за підтримки Офісу Президента України з питань захисту прав дитини та міжнародної організації «LUMOS».

«Попередньо ми пропонуємо провести 3-4 навчальні сесії, які відбудуться 10 лютого, 26 лютого та 16 березня. Запрошуємо голів територіальних громад взяти участь в такому навчанні. Адже на сьогоднішній день треба радитись, долучати фахівців і робити все задля того, аби діти були на першому місці», - повідомив Павло Шульга.

Слід зазначити, що рішенням сесії Новобузької міської ради від 26 січня п.р. у Новобузькій територіальній громаді створено службу у справах дітей з правом юридичної особи.

В ході наради її учасники розглянули питання реалізації державної політики у наданні адміністративних послуг в Миколаївській області. Олександр Трайтлі представив присутнім Романа Пашнєва, кандидата на посаду заступника голови Миколаївської облдержадміністрації з питань цифрової трансформації.

«Роман Сергійович має амбітні плани щодо функціонування центрів надання адміністративних послуг і, сподіваюсь, що спільно з вами в тісній координації і взаємодії вони будуть реалізовані», - повідомив він.

В. о. начальника відділу з питань організації надання адміністративних послуг Марія Непомняща зазначила, що станом на 01 лютого 2021 року, розгалужена мережа ЦНАП Миколаївської області складається з 28 центрів. Серед них: 5 міських ЦНАП, 8 ЦНАП, створених в територіальних громадах та 15 ЦНАП, створених при райдержадміністраціях. Відповідно до вимог чинного законодавства центри надання адміністративних послуг обов’язково утворюються у:

- населених пунктах – адміністративних центрах районів (станом на 01 січня 2020 року);

- громадах із населенням понад 10 тисяч мешканців (до 01 січня 2023 року);

- громадах із населенням менше 10 тисяч мешканців (до 01 січня 2024 року).

До кінця 2021 року всі 15 ЦНАП райдержадміністрацій мають бути трансформовані в ЦНАПи територіальних громад із ліквідацією ЦНАП РДА.

Для громад, кількість населення яких менше 10 тисяч мешканців, держава передбачила виділення відповідного державного фінансування на будівництво, реконструкцію, облаштування приміщень та забезпечення обладнанням для центрів таких громад», - звернула увагу присутніх Марія Непомня