Проведеним фітосанітарним моніторингом встановлено, що на посівах озимих зернових культур спостерігається активізація личинок хлібного туруна (жужелиці). Період інтенсивного живлення шкідника очікується з ІІІ декади березня по ІІ декаду квітня

Фото без опису

Личинки туруна живляться наземною частиною рослини. Вони об’їдають листочки, при цьому пошкоджені рослини набувають характерного змочаленого вигляду. В осередках високої чисельності шкідника рослини гинуть, а на посівах утворюються характерні плями у вигляді прогалин. За весь період розвитку кожна личинка в середньому може знищити біля 100 см² листя пшениці.

 

 

Першочерговим заходом для попередження пошкодження посівів туруном є проведення обстежень, зокрема на посівах по стерньових попередниках та в осінніх осередках шкідника. При локальному розповсюдженні личинок туруна допустимо обробляти осередки пошкодження з охопленням 10-15 метрової зони навкруги них, за повного розселення – обробляється вся площа.

Економічний поріг шкодочинності (ЕПШ) для туруна складає 2-3 екз./м².

Захисні обробки проводять інсектицидами згідно «Переліку пестицидів та агрохімікатів дозволених до використання в Україні». Обробки слід проводити при встановленні оптимального температурного режиму для застосування препаратів.

Під час проведення захисних заходів потрібно дотримуватися правил техніки безпеки та керуватися Державними санітарними правилами                         ДСП 8.8.1.2.001-98 «Транспортування, зберігання та застосування пестицидів у народному господарстві».

 

Начальник Головного

управління Держпродспоживслужби

в Миколаївській області                                                       Денис МЕЛЬНИКОВ