Проведеними обстеженнями встановлено, що посіви багаторічних трав та гороху активно заселяються бульбочковими довгоносиками. З підвищенням температурного режиму спостерігатиметься наростання інтенсивності живлення шкідника.

ДОВІДКОВО: смугастий бульбочковий довгоносик (Sitona lineatus) – жук довжиною 3-5 мм, землисто-сірого кольору. Зимують жуки у верхньому шарі ґрунту та під рештками рослин. Шкоди завдають жуки й личинки. Жуки вигризають по краях листків частинки овальної форми, особливо шкідливі пошкодження сім’ядольних листків і точки росту. Пошкодження призводять до зниження загального рівня врожаю, погіршення якості насіння та зниження кількості азоту в ґрунті й рослинах.

Фото без опису

Для недопущення суттєвого пошкодження багаторічних трав та з появою сходів – посівів гороху, рекомендовано встановити постійний моніторинг за посівами та за необхідності організувати проведення захисних заходів.

Економічний поріг шкодочинності: горох - 10-15 екз./м², багаторічні трави - 5-8 екз./м².  

Захисні обробки проводять інсектицидами згідно «Переліку пестицидів та агрохімікатів дозволених до використання в Україні». Обробки слід проводити при встановленні оптимального температурного режиму для застосування препаратів.

         Під час проведення захисних заходів потрібно дотримуватися правил техніки безпеки та керуватися Державними санітарними правилами                         ДСП 8.8.1.2.001-98 «Транспортування, зберігання та застосування пестицидів у народному господарстві».

 

 

Начальник Головного

управління Держпродспоживслужби

в Миколаївській області                                                       Денис МЕЛЬНИКОВ