Уся світова спільнота 3 грудня відзначає Міжнародний День осіб з інвалідністю. Цей день є нагадуванням людству про його обов’язок виявляти турботу і милосердя до людей з особливими потребами.

Одним з пріоритетних завдань Новобузької територіальної  громади є  матеріально-побутове забезпечення осіб з інвалідністю.

З метою посилення уваги до потреб таких людей, покращення їхнього життя в нашій громаді створено відділ соціального захисту населення Новобузької міської ради та комунальну установу «Центр надання соціальних послуг» Новобузької міської ради.

Для надання соціальних послуг у центрі функціонують 3 відділення:

1. Відділення соціальної допомоги вдома обслуговує осіб похилого віку та осіб з інвалідністю, в домашніх умовах. Серед 108 отримувачів соціальних послуг вдома є 16 осіб з інвалідністю. Навіть в період карантину соціальні робітники продовжують якісно надавати близько 40  видів послуг (прання, приготування їжі, покупка продуктів та медикаментів та ін.)

2. Відділення комплексної реабілітації  для дітей з інвалідністю утворене для здійснення комплексу реабілітаційних заходів, спрямованих на створення умов для всебічного розвитку дітей з інвалідністю, засвоєння ними знань, умінь, навичок, досягнення і збереження їхньої максимальної незалежності, фізичних, розумових, соціальних здібностей з метою максимальної реалізації особистого потенціалу.

Відділення надає послуги з ранньої соціальної реабілітації (абілітації), психолого-педагогічної,  фізичної реабілітації, тимчасового денного перебування на безоплатній основі. За період 2021 року послуги отримують 45 дітей з інвалідністю. Тут також радо приймають діток з інших територіальних громад – Софіївської, Вільнозапорізької, Казанківської.

3. Відділення денного перебування надає комплекс послуг особам, які через складні життєві обставини, спричинені інвалідністю, віком, станом здоров’я,  потребують отримання соціальних послуг, спрямованих на усунення обмежень життєдіяльності, збереження та продовження соціальної активності (спостереження за станом здоров’я відповідно до медичних рекомендацій, допомога у проведенні медичних  процедур, допомога у виконанні лікувально-фізичних вправ, надання психологічної підтримки,  консультування, «Університет третього віку» та ін. послуги)

Протягом 2021 року  у відділенні послуги отримали 422 особи, в тому числі 46 осіб з інвалідністю.

В Новобузькій міській громаді діє Комплексна програма соціального захисту населення «Турбота», яка спрямована на вирішення невідкладних питань організаційного, матеріально-технічного та соціально-побутового обслуговування громадян, які перебувають у складних життєвих обставинах.

У рамках програми з місцевого бюджету  були спрямовані кошти у сумі 376 тис. грн. на такі заходи для людей з інвалідністю:

- надання пільг особам з інвалідністю І та ІІ групи по зору та особам з інвалідністю І групи загального захворювання на придбання твердого палива в розмірі 50 % від вартості тони вугілля;

- надання 50% пільги на оплату за користування  житлово-комунальними послугами особам з інвалідністю І та ІІ групи по зору та особам з інвалідністю І групи загального захворювання;

- щомісячна матеріальна допомога УБД, особі з інвалідністю внаслідок війни у роки Другої світової війни;

- щомісячна матеріальна допомога особам з інвалідністю внаслідок війни АТО/ООС на сході України ;

- щомісячна матеріальна допомога на проїзд та перебування під час проведення гемодіалізу особам з інвалідністю І групи;

- щомісячна виплата стипендії ліквідатору наслідків аварії на Чорнобильській АЕС 1-А категорії, особі з інвалідністю І групи;

- щомісячна матеріальна допомога  хворій на хронічний мієлолейкоз на придбання медичних препаратів;

- щомісячна матеріальна допомога на придбання медичних препаратів хворому на хронічний ідіоматичний мієлолейкоз.

 

   Комунальна установа  " Центр надання  соціальних послуг населенню" Новобузької міської ради 

Фото без опису