Правила дорожнього руху (далі Правила), затвердженні Постановою Кабінету Міністрів України від 10 жовтня 2001 р. № 1306, з останні мизмінами від 29.09.2021 регламентують вимоги до технічного стану транспортних засобів та їх обладнання.

Зокрема пункт 31.4.вищевказаних Правил чітко пояснює наступне: "Забороняється експлуатація транспортних засобів згідно із законодавством за наявності таких технічних несправностей і невідповідності таким вимогам:".

підпункт в) пункту 31.4.7. Правил роз`яснює заборону: "встановлено на скло додаткові предмети або нанесено покриття, які обмежують оглядовість з місця водія, і погіршують його прозорість, крім самоклейної мітки радіочастотної ідентифікації про проходження обов’язкового технічного контролю транспортним засобом, яка розміщується в правій верхній частині вітрового скла (на внутрішньому боці) транспортного засобу, що підлягає обов’язковому технічному контролю."

Примітка до пункту 31.4.7. Правил надає виключення: "На верхній частині вітрового скла автомобілів і автобусів можуть бути прикріплен іпрозорі кольорові плівки. Дозволяється застосовувати тоновані стекла (крім дзеркальних), світлопропускання яких відповідає вимогам ГОСТ 5727-88. Дозволяється застосовувати занавіски на бокових вікнах автобусів."

Тобто єдиним можливим тонуванням скла авто мобіля може бути - тоновані стекла (крім дзеркальних), світлопропускання яких відповідає вимогам ГОСТ 5727-88.

Вимоги ГОСТу

Відповідно до пункту 2.2.4 цього ГОСТу5727-88: «Світлопропускання скла, що забезпечує видимість для водія, має бути не меншим: 75% - для вітровогоскла; 70% - для скла, що не є вітровими, що входять до нормативного поля огляду що визначає переднюю оглядовість.

Світлопропускання іншого невітрового скла не нормується. Скло зі світлопропусканнямменше 70% додатково маркується знаком V. Вітровескло, пофарбоване в масі та тоноване, не повинно спотворювати правильнее сприйняття білого, жовтого, червоного, зеленого та блакитного кольорів»

Вітровим склом ГОСТ називає - скло, що застосовується для скління переднього отвору транспортних засобів.

За яких умов перевіряється скло на світло пропускну здатність?

Для перевірки ступеня пропускання видимого світла (світлопропускання) використовуються спеціальн івимірювальні прилади. Ступінь світлопропускання скла визначається відповідно до ГОСТ 27902-88 за таких умов:• температура повітря – 20±5°С; тиск – 80-106 кПа; відносн вологість повітря – 60±20%.

Тонування в першу чергу також проводитися працівником поліції спеціальним, повіреним, сертифікованим приладом. Інофрмації у вільномудоступі про наявність таких приладів у підрозділах МВС України наразі немає.

Відповідальність за порушеня вимог про тонування стекол автомобіля

Єдиним видом відповідальності за порушення вимог Правил є штраф в розмірі двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян - тобто 340 грн, відповідно до частини 1 статті 121 Кодексу України про адміністративні правопорушення: "Керування водієм транспортним засобом, що ..... переобладнаний з порушенням відповідних правил, норм і стандартів, - тягне за собою накладення штрафу в розмірі двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян."

Отримати консультацію з правових питань можна у Миколаївському місцевому центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги, який працює за адресою: 54056, м. Миколаїв, вул. Космонавтів, 61, тел. (0512) 44-54-60, 44-54-61,м.Новий Буг вул..Гагаріна 7 т.9-18-69

Перейти на офіційну сторінку на Facebook можна за посиланням.

Цілодобово функціонує єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги – 0 800 213 103. Дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України безкоштовні.

Знайти найближчий місцевий Центр або Бюро правової допомоги можна за посиланням

Ще більше консультацій на інформаційному ресурсі WikiLegalAid, який можна знайти за посиланням wiki.legalaid.gov.ua.

Дізнайтеся більше про надання безоплатної правової допомоги перейшовши за посиланням: https://linktr.ee/legalaid.gov.ua

Фото без опису