У пятницю, 10 січня, в облдержадміністрації відбулася робоча зустріч представників Південного регіонального департаменту Національної служби здоров’я України з головами районних адміністрацій, районних і міських рад та головами ОТГ області. Предметом обговорення стало налагодження активної співпраці щодо подальшої реалізації на Миколаївщині медичної реформи за принципом «гроші йдуть за пацієнтом». 

У заході також взяли участь і голова Новобузької ОТГ Максим Лагодієнко.

Представниками Південного регіонального департаменту НСЗУ акцентовано, що з квітня  2020 року на виконання Закону України «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення» в повному обсязі запрацює Програма медичних гарантій. 

Національна служба здоров'я України буде закуповувати медичні послуги у закладів охорони здоров'я всіх рівнів надання медичної допомоги, незалежно від форми власності, за умови відповідності критеріям, визначеним розпорядженням Кабінету Міністрів України від 30.11.2016 №1013-р. 

При цьому наголошено, що для переходу на нову систему фінансування заклади охорони здоров’я повинні виконати ряд умов: здійснити автономізацію закладів охорони здоров’я (перетворення їх на комунальні некомерційні підприємства); отримати ліцензію на провадження господарської діяльності з медичної практики, яка передбачає, зокрема, належне кадрове забезпечення закладу охорони здоров’я кваліфікованими медичними працівниками, а також наявність належної матеріально-технічної бази; забезпечити заклад охорони здоров’я сучасним телекомунікаційним оснащенням (доступ до мережі Інтернет, необхідне програмне забезпечення, комп’ютерне та інше обладнання); провести  реєстрацію комунального некомерційного підприємства в електронній системі охорони здоров’я; здійснити укладання договорів з Національною службою здоров’я України. 

Представниками НСЗУ підкреслено, що власники медичних закладів, якими є місцева влада, несуть безпосередню відповідальність за готовність закладів до переходу на нову модель фінансування та, відповідно, за забезпечення доступної медичної допомоги належної якості населенню підпорядкованих територій. Тому органи місцевої влади мають надати допомогу закладам охорони здоров’я, зокрема, у покращенні матеріально-технічного оснащення, у першу чергу лікарень, які будуть визначені багатопрофільними лікарнями інтенсивного лікування для надання медичних послуг населенню належної якості згідно з критеріями НСЗУ. 

Позитивно відзначено, що Миколаївська область на сьогоднішній день практично завершила автономізацію медичних закладів. Показник області по цьому напрямку складає 93,0%. Ті ж заклади охорони здоров’я, які ще не пройшли цей процес, мають у максимально стислі терміни бути перетвореними на комунальні некомерційні підприємства. 

Крім того, до 15 січня всі медичні заклади повинні зареєструватися в електронній системі охорони здоров’я. 

«Думаю, що всі ми чітко розуміємо, що модернізація галузі охорони здоров’я – одне з першочергових завдань, на  якому маємо зосередити  увагу. Вдячний усім керівникам, які долучилися до участі у обговоренні цього надважливого для кожного з нас питання.  Закликаю усіх максимально відповідально та активно включитись у процес реформування медичної галузі. Зі свого боку обіцяю надати усю необхідну підтримку, адже у нас достатньо інструментів, щоб підставити плече у вирішенні всіх питань», - наголосив голова облдержадміністрації Олександр Стаднік. 

Додамо, що з урахуванням даних аналітичного звіту НСЗУ щодо стану мережі спеціалізованих закладів регіону, Миколаївською облдержадміністрацією розроблено Програму розвитку та підтримки закладів охорони здоров'я, які належать до спільної власності територіальних громад, селищ, міст Миколаївської області на 2020-2022 роки, затверджену обласною радою наприкінці минулого року.

За Програмою на 2020 рік на галузь медицини передбачено 194 млн гривень. Ці кошти в переважній більшості будуть спрямовані на будівництво та реконструкцію медичних закладів (понад 54 млн грн), а також придбання медичного обладнання (47,5 млн гривень).