Департамент агропромислового розвитку облдержадміністрації повідомляє, що для сільгосптоваровиробників, які закуповують пальне та зберігають його на своїх територіях з метою подальшого використання у господарській діяльності, спрощено процедуру ліцензування місць зберігання пального.

Так, статтю 15 Закону України від 19 грудня 1995 року № 481/95-ВР «Про державне регулювання виробництва й обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів та пального» (далі – Закон № 481) доповнено новою частиною, згідно з якою аграрії можуть отримати ліцензію за спрощеною процедурою. Для цього необхідно одночасно виконати такі умови:
- пальне використовується виключно для потреб власного споживання;
- пальне не реалізується іншим особам.


За дотримання цих умов суб’єкт господарювання подає тільки два документи: заяву та документ про оплату за ліцензію 780 грн. Копії інших документів не подаються. Звертаємо увагу, що у заяві також вказуються:
- мета використання пального (для потреб власного споживання чи перероблення);
- загальна місткість резервуарів/ємностей, які використовуються для зберігання пального;
- місцезнаходження таких місць зберігання пального (резервуарів/ємностей).

Крім зменшення пакету документів, до 31 березня 2020 року перенесено застосування штрафних санкцій у розмірі 500 тис.грн. за провадження діяльності зі зберігання пального без ліцензії (зміни до статті 18 Закону № 481). 
Таким чином, ліцензію отримувати все одно потрібно. Її не скасували, просто зменшили пакет документів, необхідний для отримання ліцензії. Тож діяльність зі зберігання пального протягом будь-якого часу підлягає ліцензуванню у порядку, визначеному Законом № 481. Ліцензії повинні мати всі суб’єкти господарювання будь-якої форми власності, які зберігають пальне. Тому навіть сільгоспвиробники, які є платниками єдиного податку четвертої групи та використовують пальне виключно для власних потреб, зобов’язані отримати ліцензію.

Щодо оформлення ліцензій на право зберігання пального звертатися до Головного управління ДФС у Миколаївській області (тел. 0512 37 27 09; 0512 37 27 11).