5 лютого Уряд ухвалив Програму медичних гарантій з 1 січня 2020 року для первинної та з 1 квітня 2020 року для вторинної, третинної, екстреної, паліативної медичної допомоги та медичної реабілітації. Також Програма медичних гарантій для населення діятиме для реімбурсації ліків при серцево-судинних захворюваннях, бронхіальній астмі та цукровому діабеті ІІ типу. Держава фінансуватиме такі послуги через Національну службу здоров'я України. На Програму медичних гарантій на 2020 рік виділено 72 млрд гривень. Вже з 1 лютого 2020 року заклади охорони здоров’я розпочали укладати договори з Національною службою здоров’я.

Постановою визначаються механізми забезпечення оплати медичних послуг, пов?язаних з наданням екстреної, вторинної (спеціалізованої), третинної (високоспеціалізованої), паліативної медичної допомоги, медичної допомоги дітям до 16 років, медичної допомоги у зв?язку з вагітністю та пологами, медичної реабілітації. 
Позицію Асоціації міст України на засіданні Уряду представляв заступник виконавчого Директора АМУ Володимир Мягкоход.

 

      Обов’язкові умови для укладення договорів з НСЗУ:

  • автономізація закладу (перетворення в комунальне некомерційне/казенне підприємство);

  • комп’ютеризація закладу (встановлення комп’ютерів або інших технічних засобів, наприклад планшетів, смартфонів, тощо);

  • підключення закладу до ЦБД ЕСОЗ через обраний МІС;

  • наявність у закладу діючої ліцензії на провадження господарської діяльності з медичної практики.

У 2020 році змінено оплату на основі капітаційної ставки на одного громадянина для вторинної (спеціалізованої) та третинної (високоспеціалізованої) медичної допомоги, а саме – з 1 квітня оплата за пролікований випадок з використанням методу розподілу на діагностично-споріднені групи.

Розрахункова капітаційна ставка складатиме 600 грн, але коригувальні коефіцієнти знижено, і тому оплата за кожну вікову групу залишиться на рівні 2019 року. За дорослого віком від 18 до 39 років НСЗУ буде так само, як і у 2019 році оплачувати 370 грн, а за дитину до 5 років - 1440 грн. Враховуючи кількість осіб, які підписали декларацію з лікарем, закладається відразу дефіцит коштів на надання первинної медичної допомоги.

 

Вікова група

2019

 2020

від 0 до 5 років

4

2,465

від 6 до 17 років

2,2

1,356

від 18 до 39 років

1

0,616

від 40 до 64 років

1,2

0,739

понад 65 років

2

1,232

 

Оплата здійснюватиметься Національною службою здоров'я в рамках бюджетної програми «Реалізація програми державних гарантій медичного обслуговування населення», на яку НСЗУ як центральний орган виконавчої влади реалізує політику у сфері державних фінансових гарантій медичного обслуговування населення і є уповноваженою структурою, відповідальною за ефективне витрачання бюджетних коштів при наданні медичних послуг у межах Програми медичних гарантій. Розширюється можливість внесення більшості інформації для укладення і виконання договору про медичне обслуговування в електронну систему. Це може спростити процеси укладення договорів та багаторазового використання інформації в електронній системі охорони здоров’я для різних типів договорів, що також потребує відповідних змін у порядок укладення договорів.

Проєктом постанови передбачено, що лікування пацієнтів методом гемодіалізу здійснюватиметься в амбулаторних умовах на основі ставки за медичну послугу, вартість якої становитиме 1894,16 гривень. Також планується відшкодування вартості інсулінів в рамках програми медичних гарантій з 1 жовтня 2020 року до 31 грудня 2020 року. Наразі ж відшкодування за рахунок медичної субвенції здійснюватиметься до 1 квітня 2020 року. Жодним актом не визначено відшкодування у період з 1 квітня до 1 жовтня 2020 року. Якщо це не буде визначено іншими нормативно-правовими актами, то можна передбачити, що ці витрати ляжуть на місцеві бюджети, тож постає потреба визначення фінансового забезпечення відшкодування інсулінів у період з 1 квітня до 1 жовтня 2020 року.  Орієнтовно це становить 600-700 млн гривень, що є колосальними витратами, особливо для дотаційних бюджетів. Крім того в  одній частині постанови визначено діти до 16 років, а в іншій – 18 років; не приведено вік дітей у відповідність до Закону України "Про охорону дитинства".
Заступник виконавчого Директора АМУ Володимир Мягкоход звернув увагу членів Уряду на наслідки, пов’язані з цим рішенням.

З проєктом акта Уряду можна ознайомитися тут.