ЗАПОБІГТИ!      

   ВРЯТУВАТИ!                          П А МЯ Т К А

         ДОПОМОГТИ!                        

  і н ф о р м у є м о,  з а с т е р і г а є м о,  р е к о м е н д у є м о

     ЩО РОБИТИ, ЯКЩО ВАС ВКУСИЛА СОБАКА 

 Крім психологічного  шоку, укуси обличчя, голови, шиї, пальців рук небезпечні не тільки через косметичний дефект - собака, що вкусила вас, може бути хвора сказом. Якщо собака хвора, вірус сказу, від місця укусу по нервовим стовбурах попадає в головний мозок і вже на протязі 10-ти днів викликає розвиток сказу в укушеної людині. Якщо укус довівся на тіло й ноги - інкубаційний період розтягується на 1-3 місяці.

Фото без опису

НЕОБХІДНО :

-  Якщо кровотеча не дуже сильна, не намагайтеся відразу ж зупинити її, тому що с кров'ю з рани вимивається слина тварини із привнесеними з нею вірусами  і бактеріями, а виходить, зменшується небезпека нагноєння й зараження   сказом.

-  У першу чергу промийте місце укусу будь-яким дезінфікуючим розчином,   3% перекисом водню, розведеним у воді з милом (краще господарським або спеціальним антибактеріальним, можна й звичайною туалетним), або зеленкою.   

    Спирт, йод і одеколон краще не використовувати, тому що вони обпалюють оголені     тканини, і рана буде гоїтися повільніше.

-  Обробіть шкіру навколо рани 5% настойкою йоду.

  - Покрийте рану спеціальним бактерицидним пластиром і  накладіть стерильну пов'язку.

-  Обов'язково звернетеся в  поліклініку.

 Зробити це потрібно,   навіть  якщо вас вкусила власна собака, щеплена  від сказу. Місце укусу   повинен оглянути й обробити хірург: розірвані зубами тканини сильно   травмуються й інфікуються мікробами.

 

ЯКЩО ВАС ВКУСИЛА НЕВІДОМА СОБАКА - вам призначать курс  лікування.

 

 ЯКЩО ВКУСИЛА ДОМАШНЯ СОБАКА, то щеплення її від сказу повинна бути підтверджена довідкою від ветеринара. Адже тварина може й не   виглядати хворою, заразною вона стає за 8-10 днів до появи перших  ознак сказу - наприкінці інкубаційного періоду.

Якщо щеплення від    сказу підтверджена довідкою ветеринара, те вакцинація вкушеній  людині не потрібна, якщо немає -  за собакою  спостерігають на протязі 10 днів після  нанесення  укусу. 

   Якщо протягом цього часу в собаки не з'явилися ознаки сказу (слинотеча, порушення  руху, водобоязнь), виходить, що тварина здорова  і  лікування її  не потрібне.

На територію селища Станційне та м. Нового Бугу рішенням ДНПК при Новобузькій РДА від 24.03.2020 р. за №2 накладено карантинні обмеження по сказу.

  Щеплення проти сказу домашніх м’ясоїдних на території селища будуть проводиться з 25.03.2020 р.

 

ПАМЯТАЙТЕ:    СКАЗ - АБСОЛЮТНО СМЕРТЕЛЬНЕ ЗАХВОРЮВАННЯ!!!

                 ВІД ЗАХВОРЮВАННЯ  СКАЗОМ ВАС МОЖЕ ВРЯТУВАТИ  ТІЛЬКИ СВОЄЧАСНЕ ЛІКУВАННЯ!!!