СИГНАЛІЗАЦІЙНЕ ПОВІДОМЛЕННЯ №6

щодо фітосанітарного стану сільськогосподарських угідь в господарствах Миколаївської області від 23.04.2020 року

 

Фото без описуФото без описуПроведеними обстеженнями встановлено, що на території області з 16 квітня розпочалося заселення озимих зернових культур клопом шкідливою черепашкою (Eurygaster integriceps). Повне переселення на посіви, враховуючи прогнозовані погодні умови, очікується до 3-4 травня. Шкодочинність клопів у фазу кущіння-трубкування викликає зниження врожаю за рахунок часткової або повної загибелі продуктивних стебел. Характерні ознаки пошкодження рослини цим шкідником – наявність білоколосості. 

Після перельоту з місць зимівлі клопи спочатку концентруються в крайових смугах полів, а потім розселяються по всій площі. Зважаючи на цю особливість, суцільні обробки проти фітофага можна замінити крайовими обробками завширшки 100-150 м.

При проведенні захисних обробок використовуються пестициди згідно «Переліку пестицидів та агрохімікатів, дозволених до використання в Україні», з дотриманням регламентів їх застосування.

Під час проведення захисних заходів потрібно дотримуватися правил техніки безпеки та керуватися Державними санітарними правилами ДСП 8.8.1.2.001-98 «Транспортування, зберігання та застосування пестицидів у народному господарстві». Нагадуємо, що відповідно до п. 6.1.7 зазначених правил адміністрація господарств зобов’язана завчасно, але не менше, ніж за дві доби до початку проведення кожної хімічної обробки, сповіщати населення, власників суміжних сільськогосподарських угідь та об'єктів про місця, строки і методи застосування пестицидів. У період проведення таких робіт у радіусі 200 м від меж ділянок, що обробляються, повинні бути встановлені попереджувальні написи.

         В. о. начальника Головного управління

Держпродспоживслужби в Миколаївській області Олег  КАЛНАУС

Вик. Шаповалов А.І. (0512) 58-25-63