Поточного року Уряд продовжує підтримувати аграрний сектор України, в тому числі сільгосптоваровиробників Миколаївщини. Державна підтримка галузі тваринництва надається за напрямами:
Фото без опису

Спеціальна бюджетна дотація фермерським господарствам за утримання корів молочного напряму продуктивності.
 

З метою отримання дотації до комісії Мінекономіки документи направили 17 фермерських господарств. Відповідно до наказу Мінекономіки від 11.11.2020 № 2301, державною підтримкою скористаються 13 фермерських господарств області, які утримують 374 голів корів. Обсяг дотації становить 1,9 млн грн.
 

Основними причинами відмови фермерським господарствам в наданні дотації є: відсутність земельних ділянок, які перебувають у власності та/або користуванні членів фермерського господарства; утримання корів м’ясного напряму продуктивності; заявки, що надійшли після закінчення строку їх подання; документи, подані не в повному обсязі.
 

Часткове відшкодування вартості племінних генетичних ресурсів в області. З метою отримання державної допомоги до комісії Мінекономіки документи направили 6 сільськогосподарських підприємств області, які займаються тваринництвом. Відповідно до наказу Мінекономіки від 18.11.2020 № 2357, всі суб'єкти господарювання отримали право на відшкодування вартості племінних ресурсів. Сума компенсації складе 1,3 млн грн.
 

Крім цього, інформуємо, що 2 суб'єкти господарювання здешевлять на 0,5 млн. грн. вартість придбаної племінної худоби у кількості 37 голів, 4 суб'єкти господарювання отримають 0,8 млн. грн відшкодування вартості закупленої у підприємств з племінної справи у тваринництві ідентифікованої сперми бугаїв.
 

Довідково: Станом на сьогодні в області функціонує 15 суб'єктів племінної справи, в т.ч. 4 - з розведення ВРХ молочного напрямку (голштинської, англерської та української чорно-рябої породи). Всього на племінних підприємствах утримується 6,5 тис голів ВРХ, в т.ч. 2,9 тис голів корів. Середній надій на корову становить 7276 кг, а вихід телят на 100 корів – 78 голів.
 

Слід відмітити, що в поточному році 2 суб’єктам з племінної справи присвоєно статус племінного заводу:

ТОВ «Колос 2011» Очаківського району з розведення великої рогатої худоби голштинської породи;

ТОВ «Україна ІС» Новоодеського району з розведення овець романівської породи.
Звертаємо увагу, що суб’єктами племінної справи у тваринництві реалізовано 435 голів ВРХ в т.ч. за межі України 132 голови.

Спеціальна бюджетна дотація за утримання бджолосімей
Відповідно до наказу Мінекономіки від 11.11.2020 № 2302 здійснено розподіл коштів для надання спеціальної бюджетної дотації за наявні бджолосім’ї.
 

Більше тисячі бджолярів області, які вирішили скористатися державною підтримкою та подали документи до органів місцевого самоврядування, отримають дотацію в сумі 12,2 млн. грн за утримання 61,1 тис. бджолосімей.
 

Найближчим часом кошти державної підтримки будуть спрямовані на рахунки сільгосптоваровиробників.
 

За інформацією департаменту агропромислового розвитку Миколаївської ОДА